1984. För att kunna lagföra fler åsiktsbrottslingar har Expo i samarbete med Juridikfronten ”skräddarsytt” en utbildning för utredare, åklagare och domare. Utbildningen ska bekostas med skattepengar via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Allt fler svenskar döms för åsiktsbrott på Internet. Nu vill Expo och Juridikfronten lägga in nästa växel i jakten på online-dissidenter.

Under det senaste året har antalet fällande domar för ”hets mot folkgrupp” på Internet ökat lavinartad, mycket tack vare privata – men skattefinansierade – initiativ som uteslutet arbetar med att identifiera och anmäla oppositionella yttringar på sociala medier och sajter som Nordfront.

Detta är dock inte nog, menar den privata underrättelseorganisationen Expo, som nu tillsammans med Juridikfronten tänker ”skräddarsy” en utbildning för utredare, åklagare och domare, så att dessa blir ännu bättre på att lagföra politiska dissidenter.

— Detta ställer rättsväsendet inför nya utmaningar. Därför lanserar Expo utbildningen Högerextremism på nätet – strategi, terminologi och juridik, som är skräddarsydd för rättsväsendet, säger Johan Nordqvist, ordförande för Juridikfronten och projektledare för utbildningen.

Nordqvist har tillsammans med juden Jonathan Leman, som är så kallad researcher på Expo, tagit fram utbildningen. Dagens Juridik skriver att utbildningen ska ”fungera som både ett ’konkret verktyg’ för att förenkla utredningsarbetet och som en översikt av den högerextrema miljö som ligger bakom brotten – men även termer, symboler och taktiker som har utvecklats i ljuset av ökad lagföring”.

För personer inom rättsväsendet kommer utbildningen att vara helt gratis fram till oktober nästa år. Notan faller istället på skattebetalarna via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som finansierar projektet.

Källa:
”Skarp kurva uppåt för högerextrema brott på nätet” – skräddarsydd utbildning för domare och åklagare


  • Publicerad:
    2018-12-08 10:30