1984. Eftersom Internet har blivit en lika stor del av våra liv som den verkliga världen är det inte rimligt att vi kan agera online utan att kunna identifieras. Detta menar poliskommissarie Björn Andersson på Nationellt it-brottscentrum, som nu vill avskaffa anonymiteten på nätet.

Polisen vill nu att möjligheten att vara anonym på nätet ska avskaffas. Detta eftersom att allt fler brott begås online, samtidigt som polisen inte har möjlighet att identifiera alla Internetanvändare.

Till SVT säger poliskommissarie Björn Andersson på Nationellt it-brottscentrum att man bör införa en ”statligt garanterad digital legitimation”, som kommer att krävas för att få använda Internet.

— I dag är datorbedrägeri det mest vanliga i Sverige och vi kan räkna upp brottsområde efter brottsområde där den grundläggande felet är att vi har en anonymitet på internet, säger Andersson.

Idag måste man legitimera sig när man exempelvis använder banktjänster, men det är inte tillräckligt menar Andersson.

— Bekymret idag är att det här är idag kopplat till bankväsendet och det är hämmande för att det kosta pengar och man blir tvungen att knyta upp sig mot en viss bank. Det gör också att det att det är svårt för olika nättjänster, framför allt de mindre, att använda säkra identiteter på internet, säger han.

Källa:
Han vill slopa anonymiteten på nätet


  • Publicerad:
    2018-11-27 13:30