Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nytt EU-förslag ska tvinga fram identiteten på Bitcoinanvändare

Av Redaktionen, 2017-12-10
redaktionen@nordfront.se

BANKVÄLDET. Sedan Bitcoin lanserades som ett alternativ till de bankkontrollerade valutorna så har kryptovalutans värde skjutit i höjden. Nu vill EU-länder stoppa en av Bitcoins främsta fördelar, nämligen anonymiteten.

Nyligen kunde Nordfront rapportera om att Bitcoin passerade 10 000 dollars-gränsen, med andra ord att värdet av en enhet av kryptovalutan motsvarar 10 000 dollar.

Bitcoins framgångar har dock inte gjort storfinansen och bankväldet nöjda, då handeln i stort sker bortom deras kontroll. I samband med Bitcoins nya rekordnoteringar kommenterade exempelvis Bank of Englands vicechef Jon Cunliffe att Bitcoin minsann inte är en ”riktig valuta” och att investerare måste ”göra sin hemläxa” angående kryptovalutan. Det bankmannen Cunliffe syftade på är att Bitcoin inte kan backas upp av något med ”reellt värde”, trots att varken det brittiska pundet eller andra västerländska valutor längre är kopplade till exempelvis ädelmetaller.

Nu försöker också flera EU-länder att stoppa en av Bitcoins främsta fördelar, nämligen möjligheten för dess användare att vara anonyma. Detta genom att tvinga plattformar som tar emot Bitcoin som betalmedel att avslöja användarnas identitet.

Storbritannien är en av de länder som stödjer den nya lagen och i ett uttalande från det brittiska finansdepartementet står det att man genom att avanonymisera kryptovalutor såsom Bitcoin tror sig kunna bekämpa fenomen som penningtvätt, skatteflykt och terrorfinansiering.

Går lagförslaget igenom kommer samtliga EU-länder att tvingas implementera det i sina nationella lagstiftningar. Nya Dagbladet, som var i kontakt med Erik Lenntorp vid det svenska regeringskansliet, rapporterar om att Sverige inte kommer att motsätta sig de nya reglerna, som förväntas vara färdiga senast under 2018.

Källa:
EU ska försöka avslöja identiteten på Bitcoinanvändare


  • Publicerad:
    2017-12-10 16:15