FÖRSVARSMAKTEN. Under många år har Ryssland fått agera som västvärldens fiende och är NATO:s främsta argument för införlivandet av fler länder i den alltmer aggressiva ”säkerhets-pakten”. Sveriges ÖB är en av förespråkarna för NATO och har skrivit en artikel som det ryska utrikesdepartementet nu svarat på.

På grund av NATO:s utökade aktivitet i Östersjöområdet och Baltikum har Ryssland tvingats öka sina beredskapsövningar. Den svenska försvarsmakten som blir alltmer insyltad i NATO:s aggressiva säkerhetspolitik har under många år riktat kritik mot Rysslands försvarspolitik. Sveriges överbefälhavare Micael Bidén skrev i söndags en artikel om att Sveriges säkerhetsläge har försämrats på grund av Ryssland. Nu går ryska utrikesdepartementet ut med sitt svar mot Bidéns artikel.

Ryska UD skriver följande i sitt svar:

Det är tendentiöst att hävda att Ryssland bär huvudansvaret för den försämrade regionala säkerhetssituationen i Sveriges närområde.

Ryska UD meddelar också att det är just på grund av NATO:s utökade aktivitet som man genomför sina beredskapsövningar. Den ryska sidan har förgäves försökt ha en dialog med Sverige.

Ryska UD avslutar med:

Stockholm fortsätter att avvisa en meningsfull dialog och samtal, utan föredrar att framföra ogrundade anklagelser och missleda sitt eget folk.

Bidéns artikel bygger på en rapport från 2016 till regeringen om det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde. Försämringen ska bland annat bero på Ryssland och dess beredskapsövningar samt på situationen på Krim och i Ukraina.

Källa:
Ryska UD kritiserar Sveriges överbefälhavare


  • Publicerad:
    2016-09-10 18:10