INRIKES. Hundratals forskare på svenska universitet jobbar för Kinas försvarsmakt.

Tidigare chefen för den militära underrättelsetjänsten, Stefan Kristiansson, säger att svenska universitet sedan flera år används av hundratals försvarsindustriforskare som arbetar för den kinesiska statsmaktens militär, PLA.

— Sverige bidrar med skattemedel till Kinas militära förmåga, varnar nu Stefan Kristiansson.

I en rapport för tankesmedjan Frivärld skriver han:

Kina strävar efter att utveckla en modern försvarsindustri. Sverige underlättar den utvecklingen genom att svenska universitet accepterar PLA-forskare. Vi bidrar med svenska skattemedel till ökad operativ militär förmåga för Kina.

På Lunds universitet har man totalt genomfört 1 360 sampublikationer med Kina de senaste tio åren, och de blir allt fler.

I Lund har 51 av de vetenskapliga samarbetena gjorts med forskare som arbetar för den kinesiska försvarsmakten, enligt en rapport från Australian Strategic Policy Institute.

Det finns ingen handlingsplan för forskare och studenter på Kungliga Tekniska högskolan. Nationalitet registreras inte.

På Lunds universitet görs inga kontroller av utländska forskare. Istället värnas ”öppenhet” och den ”akademiska friheten”.

Men universiteten kritiseras för att tillämpa akademisk frihet även på vetenskapsområden som inte lämpar sig för sådan lössläppthet.

Den australiensiske forskaren Alex Joske anser att västerländska universitet ska sluta samarbeta med olämpliga forskare.

— Det är inte för mycket begärt att universiteten slutar att samarbeta med forskare som öppet tillhör Kinas försvarssektor eller som uppger att de kommer från lärosäten som inte ens existerar, säger Joske.

Källa:
Expert varnar: Kinesisk militärforskning på svenska universitet


  • Publicerad:
    2019-09-26 10:10