SVERIGE. En ubåt som spionerade på en svensk militärövning har nu visat sig komma från NATO, trots att etablerade medier som vanligt pekade finger åt Ryssland i syfte att driva Sverige närmare ett NATO-medlemskap och krig med Ryssland.

NATO2

Våren 2015 genomförde Sveriges försvar en militärövning i den svenska skärgården i ett område öster om fyren Vindbåden. Under övningen iakttogs ett periskop som i efterhand konstaterades tillhöra ett främmande fartyg. Efter att först ha tystats ner enligt de militära rutinerna läckte information om den på svenskt vatten inkräktande ubåten till den judiskägda tidningen DN, som skrev att det var ”fräckt av främmande makt att dyka upp mitt under en svensk marinövning”.

Överbefälhavare Sverker Göranson sa till DN att inkräktarna är skickliga och kallade inkräktarna för ”motståndare”.

— På motståndarens sida finns mycket avancerad operationskonst för att bedriva den här sortens verksamhet, sa Göranson.

Bonniertidningen drog paralleller mellan ubåtskränkningen förra året och liknande händelser från kalla kriget, för att rikta misstankarna mot Ryssland, samt påpekade att spaning på svenska militärövningar kan handla om förberedelse för anfall mot Sverige:

Att främmande makt med ubåtar närgånget försöker följa när svenska försvaret övar är ett mönster som känns igen från det kalla kriget. Med ubåtar och miniubåtar går det att dolt ta sig fram mycket nära de svenska enheterna. Syftet kan vara att hämta in underrättelser om signalering, prestanda hos svenska vapen samt förbandens taktik och förmåga. Ytterst kan det vara förberedelser för ett krig, vilket ubåtsskyddskommissionen 1983 slog fast.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ville inte kommentera ubåtsincidenten i detalj till DN utan sa att det finns ett ”förändrat säkerhetsläge med mer aktivitet i Östersjöområdet”, vilket också antyder att ubåten skulle kunna vara rysk.

Idag kan dock Sveriges Radio avslöja att ubåten som ”fräckt” spejade på en svensk militärövning och i värsta fall spanade som en del i förberedelse för krig mot Sverige inte var rysk utan tysk! Det var alltså en ubåt från ett NATO-land som utan tillstånd opererade på svenskt vatten och spionerade på en militärövning.

Detta avslöjande kommer i samband med att det nu också är bekräftat att den stora ubåtsjakten hösten 2014 bara var ett resultat av paranoia och hets från medier. Inte heller där rörde det sig om någon rysk ubåt utan det är nu fastslaget att ljudet som väckte misstankar kom från en svensk källa.

Källor:
Misstänkt ubåtsljud kom från svensk källa
Okänt ubåtsperiskop siktades vid övning


  • Publicerad:
    2016-06-11 11:35