INFORMATIONSKRIGET. Aftonbladet har publicerat en propagandaartikel som syftar till att underlätta Sveriges integration i Natos propagandaarbete och pekar ut Rysslands president som en lögnare.

ryssland_vill_ha_krig_militärbaser

Det är Aftonbladets Anders Lindberg som skrivit en artikel om Nato, Ryssland, Sverige och det pågående informationskriget. Bland annat tas Natos propagandaorgan StratCom upp i artikeln som i stora drag verkar publiceras för att uppmuntra Sveriges regering att länka samman svenska myndigheter med StratCom. Lindberg skriver följande om StratCom:

StratCom har huserat på adressen Kalnciema 11b sedan 2014. Här arbetar 26 personer i tre våningsplan över jord. Under mark finns ett lägesrum och utrustning för att samverka direkt med Natohögkvarteret i Bryssel eller någon av de nio medlemsstaterna.

Inom ett par månader kan de även koppla upp sig mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på Kungsholmen i Stockholm. Sveriges ansökan ska behandlas på StratComs nästa styrelsemöte 12 maj och sedan är det fritt fram för regeringen att fatta beslut om medlemskap.

[…]

Namnet till trots är StratCom inte en del av Natos kommandostruktur och verksamheten påminner främst om en avancerad tankesmedja eller institution på ett universitet. Det Sverige kan vinna på att gå med är kunskap om hur andra länder arbetar och att slippa själva uppfinna hjulet.

Lindberg skriver att ”StratCom har kallats både propagandacentral och spioncentral i rysk media” och att rysk propaganda vill framställa det som att ”Nato är aggressiva och omringar Ryssland”. ”Men det är fantasier”, påstår Lindberg.

I artikeln påstås det vidare att Ryssland använder sig av avlönade ”internettroll”, men när Nato använder samma metoder heter det att Nato skickar ”alver” i strid mot de ryska ”trollen”. Samtidigt som Lindberg själv alltså målar upp en svartvit världsbild som hämtad från naiva barnsagor, anklagar han Ryssland för att ljuga när bilden Ryssland förmedlar är att ”vi kanske inte säger hela sanningen, men det gör ingen annan heller” samt att den ryska versionen är den ena sidan av ett mynt med två sidor. För Lindberg är det dock väldigt enkelt: Sanningen ligger inte mitt emellan den ryska och västerländska propagandan utan Nato är sanningssägare och Ryssland ljuger skamlöst.

Källa:
Trolljägarna vid Rysslands gräns


  • Publicerad:
    2016-05-06 12:35