POLITIK. Under morgondagen kommer riksdagen att rösta om ett så kallat värdlandsavtal med militäralliansen Nato. Sverigedemokraterna, som tidigare sagt att de vill se en vilandeförklaring, har nu ändrat sig i sista stund.

nato sverige

Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer sig helhjärtat bakom förslaget att Sverige ska ingå ett så kallat värdlandsavtal med Nato. Voteringen kommer att ske under morgondagen och sannolikheten är väldigt stor att Nato inom kort kommer att kunna stationera både trupper, krigsmateriel och stridsflyg i landet.

Frågan uppges ha splittrat Sverigedemokraterna vars försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson sagt att partiet stödjer Vänsterpartiets förslag om att skjuta upp beslutet kring värdlandsavtalet i ett års tid.

— Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sade Jansson.

Janssons uttalande ska dock inte ha varit sanktionerat av partiledningen och en visselblåsare inom partiet menar att man kan komma att stödja värdlandsavtalet för att blidka Moderaterna. Sverigedemokraterna har tidigare skickat en regeringsinvit till Moderaterna.

Källa:
SD kan rösta för Nato – för att tillfredsställa Moderaterna


  • Publicerad:
    2016-05-24 20:30