POLITIK. Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson vill nu att partierna ska kunna avsätta folkvalda ledamöter som inte lyder sitt parti. Karlssons förslag innebär en ändring i grundlagen och i praktiken skulle det innebära att det blir omöjligt för en folkvald riksdagsledamot att rösta emot sitt partis linje.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har nu kommit med ett nytt kontroversiellt förslag. Han vill att partiledningar ska få makten att avsätta folkvalda riksdagsledamöter som inte röstar enligt sin partilednings linje. Förslaget skulle innebära att partiledningarna kan avsätta riksdagsledamöter lite hur som helst.

Karlsson motiverar det hela med att det skulle förhindra att riksdagsledamöter blir så kallade politiska vildar. Många menar dock att förslaget är ytterligare en inskränkning av demokratin och yttrandefriheten.

— Vi måste ha möjligheten att sparka ledamöter. En person som inte aspirerar på att bli omvald blir ju inte pressad på något sätt av att bli av med sitt partimedlemskap. Hade partierna ägt mandaten då skulle det inte vara möjligt med politiska vildar längre, hävdar Karlsson.

Förslaget, som innebär att grundlagen ändras, kommer en tid efter att det uppdagats att Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson inte har deltagit i riksdagsarbetet. Larsson lämnade SD efter att hon kritiserade Karlsson för att ha skapat en ”otäck maktstruktur” inom partiet.

Källa:
Mattias Karlsson (SD): Ge partiledningar makt att avsätta folkvalda


  • Publicerad:
    2016-05-20 19:10