SVERIGEDEMOKRATERNA. Sverigedemokraterna i Älvsbyns Facebookkonto har stängts ner av partiets riksledning. Gruppledaren är oförstående och ”rasistiska, hotfulla” inlägg anges som orsak. Toppstyrningen fortsätter och diskussion är inget som partiledningen vill veta av.

sverigedemokraterna

Efter att lokalavdelningen publicerat en satirartikel om ett butiksrån, och bland annat gett sitt stöd till Soldiers of Odin, väljer nu ledningen att stänga ner sidan. ”Rasistiska” och ”hotfulla” kommentarer sägs ligga bakom beslutet och det ska även ha länkats till den konservativa nättidningen Fria Tider. SD:s före detta vikarierande partiledare Mattias Karlsson har tidigare kallat tidningen ”neofascistisk”.

SD:s pressassistent Felix Byström säger att partiet inte ställer sig bakom lokalavdelningens aktivitet på Facebook.

– Flera av de inlägg som publicerats på sidan har varit högst olämpliga och inget som vi ställer oss bakom, säger han.

Sören Nilsson, gruppledare för SD i Älvsbyn, håller inte med om att man publicerat olämpliga inlägg och säger att ingen från SD varit i kontakt med honom angående nedstängningen.

– Nej, inte olämpliga direkt. Men vi har brustit lite i källkontrollen några gånger, säger han.

Han fortsätter:

– Ingen har kommit med någon kommentar till oss om det här. Men vi har diskuterat själva om att ta kontakt med riks efter att andra har sett att sidan är borta och ingen vet varför, säger Nilsson.

Sverigedemokraterna har sedan länge toppstyrts och en öppen diskussion förbjudits.

Toppstyrningen och utsållandet av oliktänkare inom Sverigedemokraterna är allmänt känt sedan många år. Uttrycker du dig på ”fel” sätt kan du bli utsparkad utan en chans att försvara dig och SD:s goda relationer med Expo gör att rädslan för att bli uthängd som rasist är överhängande och något som håller tillbaks den politiska diskussion inom partiet.

Gruppledaren Sören Nilsson fortsätter och menar att det är obehagligt att riksledningen stänger ner sidor de vill tysta. En form av toppstyrning som inte verkar drabba alla lokalavdelningar i landet enligt honom själv.

Källa:
SD stänger lokalavdelnings Facebook


  • Publicerad:
    2016-08-16 21:15