INRIKES. Andra upplagan av Pride Järva gick igår av stapeln. Initiativet, som är kopplat till Sverigedemokraterna, möttes likt ifjol av kritik från HBTQ-etablissemanget.

sjunnessonjärva

Sjunnesson under fjolårets Pride Järva.

För andra året i rad inleddes igår vid tolvtiden Pride Järva. Bakom arrangemanget står Avpixlat-medarbetaren den sverigedemokratiske debattören Jan Sjunnesson. Precis som ifjol var deltagarantalet lågt, enligt SVT deltog ett 20-tal personer i demonstrationen.

Arrangören Jan Sjunnesson höll ett tal på Rinkeby torg, där han bland annat tog upp att svensk lag ska gälla i hela Sverige, även i invandrarförorterna.

I Sverige får killar och tjejer dricka kaffe med vem de vill. Rinkeby och Tensta ser ut att vara ett eget land. Svensk lag om homofobi gäller överallt, proklamerade han.

Sjunnesson anklagade också Stockholm Pride för att ducka för dessa frågor.

Kritiken från HBTQ-rörelsens mittfåra har inte låtit vänta på sig. Talespersonen George från Queers tar över Järva Pride menar att Sjunnesson anordnat paraden för att provocera fram hat:

— Vi demonstrerar emot ”Pride Järva” för att de inte ska få stå oemotsagda och sprida homofobi, rasism, hatpropaganda. De försöker använda vår sexualitet för att provocera fram hat och sprida islamofobi, säger han.

Sjunnessons initiativ får kalla handen även av RFSL, som i ett uttalande på sin hemsida bland annat skriver att ”värdekonservativa, fascistiska och fundamentalistiska krafter är något hbtq-personer alltid behövt försvara sig mot och ibland fly ifrån”.

Källa:
Pride Järva: Sverigevänner får också fira Pride


  • Publicerad:
    2016-07-28 06:00