HETS MOT FOLKGRUPP. Efter att ha fått enorm kritik meddelade polisen under gårdagen att de lägger ner utredningen om hets mot folkgrupp mot Jan Sjunnesson.

I måndags avslöjades att Jan Sjunnesson var misstänkt för hets mot folkgrupp och hade kallats på polisförhör efter att ha delat ovanstående bild.

Under måndagen och tisdagen uppstod på sociala medier och i alternativmedier ett kraftigt drev både till försvar av Sjunnesson och mot HMF-lagen i sig.

Jimmie Åkesson (SD) försvarade Sjunnesson och den invandringskritiska judinnan Katerina Janouch uppmanade enligt Nyheter Idag till ”organiserad brottslighet” när hon på Twitter bad sina följare att praktisera civil olydnad genom att systematiskt bryta mot HMF-lagen.

— Det här har nått absurda proportioner. Jag tycker att lagen hets mot folkgrupp ska avskaffas så som den är idag. Den har blivit ett hot mot yttrandefriheten och ett hot mot det demokratiska samhället. Får man inte kritisera eller driva med en religion eller ideologi, då lever vi inte i en liberal demokrati, sa Janouch till Nyheter Idag.

Uppenbarligen fick detta enorma tryck polisen att backa då man under gårdagen meddelade Sjunnesson att han inte längre är misstänkt för hets mot folkgrupp. Även om Sjunnessons friande är en mindre seger för yttrandefriheten finns faran att rättsväsendet genom att undvika alltför absurda övergrepp ökar stödet för den existerande censurlagstiftningen som alltfler medborgare börjat hata. Men händelsen visar i alla fall att starkt motstånd från flera kanter kan få rättsväsendet att vika sig.


  • Publicerad:
    2018-05-23 12:15