STOCKHOLM. Stadsdelsnämnden beslutade i våras att man skulle hissa en så kallad regnbågsflagga på offentliga platser i olika stadsdelar. När man skulle göra slag i saken hotades tjänstemän och flaggan stals.

Pride

Bilden har ingenting med notisen att göra.

Stadsdelsnämnden beslutade i början av året att regnbågsflaggor skulle hissas på offentliga platser under homofestivalen Stockholm Pride. Men när tjänstemän under måndagen skulle hissa flaggorna möttes de av hot i Tensta, något som gjorde att flaggan inte kunde hissas där.

— På måndagen när personalen skulle sätta upp flaggan blev de hotade med våld och kunde inte hissa någon flagga, säger Ditte Westin, chef på avdelningen för stadsdelsutveckling.

Tjänstemännen gjorde nya försök senare under veckan, men flaggorna stals efter varje försök i den mångkulturella stadsdelen Tensta.

— Vi har valt medvetet att fortsätta hissa flaggan eftersom vi förespråkar mångfald och har ett politiskt uppdrag att följa. Det är tråkigt att man ger sig på tjänstemän, fortsätter Westin.

I stadsdelarna Spånga och Bromsten har dock flaggorna fått vaja ostört. De stulna flaggorna och hotelserna är nu anmälda till polisen. Själva upprinnelsen till flagghissandet är en skrivelse från den moderata nämndledamoten Ole Jörgen Persson. Han menar att det är viktigt att man hissar homoflaggan även nästa år för att visa att man inte låter sig påverkas av hoten.

— Det viktiga är att inte låta sig nedslås av det här och istället se att vi gjorde något som är viktigt för många. Vi måste fortsätta jobba med frågor som rör hbtq-personer och människors lika rättigheter och fortsätta flagga igen nästa år, säger han.

Källa:
Tjänstemän hotades med våld när Prideflaggan hissades


  • Publicerad:
    2016-08-02 18:35