SVERIGEDEMOKRATERNA. Dagen efter att Expressen avslöjade att Sverigedemokraterna haft kontakt med näringslivstoppar följde ännu fler avslöjanden om partiet grundade i interna mejl.

Förra veckan avslöjade Expressen att Sverigedemokraterna har samröre med lobbyister och andra personer från svenskt förenings- och näringsliv, vilket Nordfront uppmärksammade. Avslöjandet byggde på interna mejl som Expressen kommit över och redan dagen efter började Aftonbladet publicera en sex delar lång granskning av SD där interna angelägenheter släpades fram i ljuset på samma sätt.

Bland annat avslöjade Kenan Habul, Aftonbladet-journalisten med den tacksamma uppgiften att hitta hemligheter i mejl som avsändarna trodde var privata, att Hans Bergström som tidigare varit DN-chef korresponderar med SD och var tilltänkt som chefredaktör för SD-tidningen Samtiden. I ett mejl till SD uppmanar Bergström partiet att fälla regeringen och tvinga fram ett nyval:

Att bara låta regeringen fortsätta tenderar förvandla SD till en papperstiger, förutom att denna regering är djupt skadlig för Sverige (försvaret, kärnkraften, flyget, vägbyggen, med mera). Regeringen chansar på att SD låter budgeten passera, och Allianspartierna är för fega för att utmana regeringen på allvar. Det är dags att välta bordet! En växande del av svenska folket ser att denna regering inte bör fortsätta, men ser också att Alliansen inte vågar ta initiativet.

Habuls artiklar kretsar mycket kring Samtiden och SD:s misslyckade försök att skapa en stark egen media. Bland annat citeras Erik Almqvist som ledde projektet och skrev följande i ett mejl:

Vi avverkar den ena efter den andra ”riktiga” journalisten, de har höga ekonomiska anspråk, får oss att köpa utrustning och teckna upp kontrakt på lokaler och lägenheter, för att sedan ändå hoppa av för att de inte vill ta de motgångar det innebär att associeras med SD.

Judinnan Paula Bieler ville dock inte gå med på att låta Almqvist börja rekrytera invandringskritiker och nationalister från den egna internetrörelsen, då det enligt henne var viktigt att rekrytera etablerade mediepersonligheter med gott anseende i politiskt korrekta kretsar – en strategi som misslyckades under en lång period innan SD valde att plocka in Jan Sjunnesson från Avpixlat, vilket inte heller visade sig vara någon långsiktig framgång. Habul skriver att SD inte var nöjda med Sjunnesson som chefredaktör:

Kinnunen håller med henne. Partiet vill sparka Sjunnesson, ”jävla tomte” som Kinnunen kallar honom vid ett tillfälle, men det låter sig inte göras så enkelt i mitten av december 2014.

Förutom den tidigare DN-chefen hängs ett flertal andra offentliga personer ut som haft kontakt med SD eller varit tilltänkta som medarbetare vid Samtiden. Bland annat avslöjar de interna mejlen att Marcus Birro efter ett möte erbjöd sig att arbeta för tidningen om han fick en månadslön på 37 000 kronor, vilket SD gick med på. Tanken var att Birro skulle skriva två krönikor i veckan, göra en podd och TV åt SD, men planerna ska ha kommit av sig efter att Birro inledde en relation med en kvinna som tidigare var gift med en högt uppsatt sverigedemokrat.

Källa:
Läs mejlen i sin helhet


  • Publicerad:
    2016-05-24 07:00