POLITIK. Expressen påstår att det i Jimmie Åkessons frånvaro pågår en maktkamp inom Sverigedemokraterna.

Efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev sjukskriven har Mattias Karlsson tagit över som partiledare. Expressen skriver att Karlsson mer eller mindre själv utsåg sig till vikarierande partiledare utan att partistyrelsen fattade något beslut i frågan och utan att tillfråga den vice partiledaren Jonas Åkerlund.

Expressen menar nu att det pågår en maktkamp inom SD och att Karlsson till och med kan tänka sig att utmana och permanent ersätta Åkesson som partiledare, vilket i så fall skulle ske under partiets landsdagar som pågår mellan den 27 och 29 november i år.

— Förutom att hota sig till mer makt bryter han mot interna regler och kör över landsdagarna, säger en uppgiftslämnare till Expressen.

Vidare hävdar Expressen att maktkampen inom SD handlar om att Karlsson tillsammans med bland andra Richard Jomshof försöker höja sina egna löner, något som Björn Söder motarbetat och verkar mena är en form av ”vänskapskorruption”. Jomshof och Karlsson försöker också få bort Söder från posten som partisekreterare, en post som de istället vill ge till Jomshof.

Söder har tidigare varit öppen med att han vill fokusera på andra uppgifter inom partiet och därför avgå som partisekreterare, men i och med Åkessons sjukskrivning verkar han vilja behålla sin position för att partiet inte ska drabbas av för många större förändringar samtidigt. När Söder skrev om detta i SD-kurriren blev hans artikel censurerad av Jomshof som tyckte det var fel att Söder skrev att han skulle stanna kvar som partisekreterare då det är partistyrelsen som bestämmer sådana saker.

Censurering ska ha kontrats av Söder som istället mejlade ut den fullständiga artikeln till partiets medlemmar och kommenterade syrligt att hela artikeln ”tydligen inte fick plats i pappersupplagan”.

— Sprickan i partiledningen har aldrig varit djupare, uppger en okänd källa till Expressen.

Det hävdas också att stämningen bland tjänstemännen på riksdagskansliet är dålig.

— Många är frustrerade, men också rädda. Det är extremt dålig stämning bland tjänstemännen i riksdagskansliet.

Paula Bieler, judinna och chefredaktör för partitidningen SD-kuriren, och Martin Kinnunen är två andra personer som Expressen menar står på Karlssons och Jomshofs sida i de interna konflikterna.

Uppdatering:

Mattias Karlsson själv har kritiserat Expressens artikel på Facebook:

Den här artikeln är så fullproppad med lögner och vantolkningar att om Niklas Svensson varit Pinnochio så hade hans näsa vuxit ett varv runt jordklotet och kommit tillbaka och petat honom i rumpan 🙂 Tilläggas kan att Svensson inte ens bemödat sig med att prata med mig innan han skrev artikeln. Antar att han litar så mycket på den paranoida och halvpsykotiska världsbilden hos sina eventuellt existerande anonyma källor att han inte tyckte att deras påståenden behövde stämmas av mot verkligheten. Eller så tyckte han helt enkelt bara att det vore onödigt att förstöra en bra story med sanningar och fakta…

Källa:
Kampen om makten i Sverigedemokraterna


  • Publicerad:
    2015-01-18 16:30