NATIONALISM. Mattias Karlsson har tidigare kallat den identitära bloggportalen Motpol för ”neofascistisk”. I en intervju med Arbetarbladet påstår identitären Daniel Friberg att Karlsson tidigare anonymt låtit sig intervjuas av Motpol.

karlsson fascist

Inför valet 2010 lät sig en sverigedemokrat intervjuas av en skribent på den identitära bloggportalen Motpol. Daniel Friberg, chefredaktör och ansvarig utgivare för Motpol, gick nyligen i en intervju med Arbetarbladet ut och hävdade att personen som intervjuades var Mattias Karlsson – SD:s nuvarande tillförordnade partiledare som själv beskrivit Motpol som ”neofascistiskt”.

Friberg menar i intervjun att Karlssons avståndstaganden från Motpol inte kan tas på allvar.

— Det är rent trams. Dessa utspel beror på att det pågår ett internt maktpolitiskt spel i Sverigedemokraterna, där Mattias Karlsson försöker använda vår sajt som slagträ mot vissa rivaler i partiet. Då har han plötsligt bestämt sig för att Motpol är nyfascistiskt och att han därför har rätt att utesluta alla medlemmar som läser Motpol, säger Friberg.

Bland annat har uteslutningsärendena öppnats mot oppositionella sverigedemokrater i Stockholmsdistriktet efter att William Hahne utmanade den sittande styrelsen i SD Stockholms stad – en strid han nyligen vann. Uteslutningsärendena som fortfarande är öppna ska bland annat handla om att sverigedemokraterna ”uttryckt uppskattning för material från Arktos förlag och bloggportalen Motpol”.

Arbetarbladet skriver:

[Friberg] berättar att Mattias Karlsson själv lät sig intervjuas på Motpol för något år sedan och även gillat facebookuppdateringar från Motpols skribenter.

— Detta visar ju att han egentligen inte ens själv tror på det han påstår, förklarar Friberg.

Fria Tider har sökt Mattias Karlsson för en kommentar.

— Jag pratade med Mattias. Han kan inte dra sig till minnes att han skulle gjort någon intervju med Motpol, säger pressekreteraren Henrik Vinge.

Jan Milld, tidigare mångårig medlem och bland annat partisekreterare i SD, har uttalat sig om intervjun och sagt att de enda han kan tänka sig ligger bakom intervjun är Karlsson eller Jimmie Åkesson.

— Min gissning blir Mattias Karlsson. De åsikter och resonemang som ges i svaren i intervjun avviker inte på någon punkt från vad jag skulle ha kunnat vänta mig från honom, säger Milld till Fria Tider.

Motpol har tidigare skrivit flera artiklar om Karlsson, det interna maktspelet i SD och partiets glidning åt ”vänster”. Bland annat HÄR, HÄR och HÄR.

Mattias Karlsson är inte den enda personen som hängts ut av alternativa medier den senaste tiden. Även Fria Tider själva hängde nyligen ut journalisten Ola Sandstig som jobbar på en granskning av Researchgruppen och ville ha hjälp av Fria Tider. I det fallet valde tidningen Fokus, som Sandstig arbetade åt, att avblåsa granskningen av olika skäl efter en storm av kritik från vänsterextremister på Twitter.


  • Publicerad:
    2015-03-11 15:24