SVERIGEDEMOKRATERNA. Mathias Wåg skriver i en insändare på NyheterIdag att han är en nyttig idiot åt SD-ledningen, men frågan är om det inte är tvärtom.

Den tidigare AFA-aktivisten Mathias Wåg som numera är aktiv inom den svenskfientliga och åsiktsregistrerande Researchgruppen har skrivit en insändare på NyheterIdag där han menar att han själv och andra antirasister används som nyttiga idioter av SD-ledningen. Detta då ledningen inom Sverigedemokraterna när det passar deras intressen läcker känslig information om andra sverigedemokrater som hotar deras egen makt i partiet. På samma sätt menar Wåg att mer radikala nationalister i partiet börjat använda alternativ media som står utanför partiets kontroll.

Wåg skriver bland annat följande:

Alla journalister som granskar Sverigedemokraterna vet om det. Sverigedemokraterna läcker information. Inte vilka sverigedemokrater som helst, utan informationen kommer alltid från den innersta kretsen i partistyrelsen och riksdagskansliet. Vi vet om det och vi är beroende av det. Vem säger nej till källor mitt i partimaktens centrum?

Alla som granskar Sverigedemokraterna vet också varför det läcker. Att vi används som nyttiga idioter. Läckorna kommer alltid i samband med interna fraktionsstrider, när Sverigedemokraternas ledning befinner sig i konflikt med någon del av partiet, dess ungdomsförbund eller satelliter i alternativmedia. Som under ordförandestriden i Stockholms stad. Det var bara att tacksamt ta emot all information som strömmade in. Men det svider att veta att våra granskningar ofta är en del i ett internt partispel, där vi slängs in att göra partiets dirty work.

För det är ju tacksamt att låta medierna stå för avslöjandena om obekväma personer i partiet, utesluta dem – och sedan kunna stå fri från kritik: ”media bedriver en politisk kampanj mot oss som parti”. En dubbel vinst. Så kan man fortsätta hålla sig väl med gräsrötterna och sympatisörerna, men ändå bli kvitt interna konkurrenter om makten. Granskningarna av Sverigedemokraterna ger paradoxalt nog Sverigdemokraternas ledning ett redskap att rikta mot sina interna kritiker.

Igår blossade en konflikt mellan den tillförordnade SD-ledaren Mattias Karlsson och identitärerna med Daniel Friberg i spetsen upp efter att Friberg anklagat Karlsson för att ha låtit sig intervjuas av Motpol – en bloggportal som av Karlsson beskrivits som ”neofascistisk”. Wåg skriver följande angående den konflikten och hur SD-ledningen använder vänsterextrema och svenskfientliga källor som slagträn i politiska konflikter inom partiet:

Vintern 2013 inledde Mattias Karlsson en kampanj att dra en gräns mot det som Karlsson benämnde som ”neofascisterna” Fria tider och Motpol (långt innan Henrik Arnstad felaktigt började använda den beteckningen på hela partiet). Motpol uppmärksammade att Karlsson hämtade sitt bakgrundsmaterial från AFA Dokumentations text i boken Brunt (Atlas förlag). Under ordförandestriden i Stockholms stad baserades uteslutningsärendena mot personerna i utmanaren William Hahnes förslag till styrelse på Expos artiklar.

Källa:
Researchgruppens Mathias Wåg: “Jag är SD-ledningens nyttiga idiot”


  • Publicerad:
    2015-03-12 15:10