JURIDIK. Det är i samband med att alla nämndemän i målet mot sverigedemokraten Martin Kinnunen kommer från rödgröna partier som professor Mårten Schultz går ut och problematiserar nämndemannasystemet och förordar dess avskaffande.

Nu på fredag kommer domen mot den tidigare pressekreteraren för Sverigedemokraterna, Martin Kinnunen, som åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Blir han dömd riskerar han fängelse.

Det faktum att samtliga nämndemän som ska döma i fallet kommer från rödgröna partier och därmed är Kinnunens politiska motståndare, har gjort att Martin Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, uttalat sig för ett avskaffande av nämndemannasystemet.

— Problemet med att vi har partipolitiskt rekryterade nämndemän är ständigt närvarande. Men det blir extra tydligt när den åtalade är partipolitiskt anknuten, säger han och menar vidare att det vore problematisk även om målet inte var kopplat till partiet i sig.

Nämndemannasystemet går enkelt uttryckt ut på att tre politiskt tillsatta lekmannadomare dömer tillsammans med en professionell domare som är utbildad jurist. De politiska partierna får utse antal nämndemän utefter sin storlek efter senaste val, och även om både regering och riksdag tidigare uppmuntrat att man utser nämndemän utanför sitt eget parti är detta extremt ovanligt. Inför varje mål lottas sedan vilka nämndemän som ska döma. I fallet mot Kinnunen blev det som följer: Mats Wikman (som nominerats av Miljöpartiet), Anna-Carin Wallin (Vänsterpartiet) och Stavros Rasinas-Tsakos (Socialdemokraterna).

Anders Larsson, som är ställföreträdande chefsrådman på Södertörns tingsrätt och tillika domare i målet, verkar dock inte tycka det är något problem att samtliga rådmän kommer från rödgröna partier:

— Det är ett automatiserat system som inte tar hänsyn till partitillhörigheten. Vi gör däremot en vanlig jävsprövning, säger han.

Inte heller advokat Thomas Olsson, som företräder Kinnunen i målet, tycks lägga så stor vikt vid detta då han menar, till skillnad från Schultz, att fallet “inte har någon politisk anknytning”.

Ifall Kinnunen får en rättvis bedömning av sitt fall från domstolens sida återstår att se. Till DN skriver han i ett SMS om nämndemännens politiska tillhörighet att “Det var onekligen en spännande sammansättning”.

Källa:
”Problem med politiska nämndemän”


  • Publicerad:
    2016-02-05 08:00