GÖTEBORG En aktiv vänsterpartist i 70-årsåldern har skrivit att man har rätt att slå sin fru, samtidigt satt han som nämndeman i flera rättsfall. Nu stängs han av och ska utredas, rapporterar GP.

Göteborgs tingsrätt har nu beslutat att stänga av nämndemannen medan han utreds för diverse texter han skrivit med religiösa inslag, bland annat om hur kvinnor och flickor ska bete sig, rapporterat Doku. I dessa texter beskriver han bland annat hur man ska behandla en “upprorisk fru” och att flickor ska täckas med slöja.

Utöver det så försvarar han polygami och förklarar att kvinnans enda viktiga plats är i hemmet och att sharialagar är det mest rättvisa systemet som finns för alla.

Försvarat självmordsbombare

Mannen har starka kopplingar till flera islamiska föreningar och moskéer som har publicerat hans texter. Kopplingar finns även till Muslimska brödraskapet, där han även översatt texter av Jamal Badawi som öppet har försvarat självmordsbombare och konstaterat att demokrati och Islam aldrig kommer gå att förena.

I en skrift om kvinnan beskriver han ett stycke i koranen som behandlar våldsanvändande mot kvinnor:

I extrema fall, då hustrun beter sig upproriskt, och större skada, så som skilsmässa, därför är ett troligt alternativ, tillåter den mannen att ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet, inte orsaka någon fysisk skada på kroppen eller lämna någon form av märke. Detta gör det mer till en symbolisk åtgärd än en straffande. Det kan, i vissa fall, tjäna till att göra hustrun uppmärksam på allvaret om hon skulle fortsätta med sitt oresonliga uppförande.

Tidigare dömt i fall om kvinnomisshandel

I sin roll som nämndeman har han dömt i olika typer av fall, men även i diverse fall om olaga frihetsberövande, hot och våld mot kvinnor i nära relationer. Han har varit ensam skiljaktig i två av dessa mål. I ena ifrågasatte han brottsoffrets trovärdighet och i det andra fallet så dömdes mannen för två fall av misshandel, ett fall av olaga frihetsberövande till totalt sex månaders fängelse medan nämndemannen själv ansåg att gärningsmannen inte gjort sig skyldig till mer än en ringa misshandel.

Tingsrätten har nu stängt av mannen i väntan på vidare utredning.