SVERIGE. En 68-årig nämndeman, som sitter på ett SD-mandat, har avsatts efter att det framkommit att han deltagit på en av Soldiers of Odins patrulleringar.

Det var under måndagsförmiddagen som Aftonbladet hängde ut med namn och bild en 68-årig nämndeman, som sitter på ett SD-mandat, efter att det framkommit att han deltagit på en gatupatrullering i Stockholm i mars som anordnades av Soldiers of Odin.

När Aftonbladet ”konfronterade” 68-åringen om hans medverkan i gatupatrulleringarna svarade han:

— Jag är sympatisör. Jag är 68 år. Jag är far, farfar och morfar. Så det är klart att jag ställer upp för mina barn. Han fortsatte:

— Jag promenerade tillsammans med dem en gång för att de vill ha ordning i Sverige. Det tyckte jag var ganska bra. Det var inget mer med det, säger han.

Lagman Petra Lundh, chef för Södertörns tingsrätt, tycker att det är olämpligt att 68-åringen sitter kvar som nämndeman samtidigt som han har deltagit i en gatupatrullering.

Lundh säger att hon tidigare varit med och entledigat nämndemän som varit olämpliga och att hon kommer att kontakta 68-åringen för att höra hur han ställer sig till anklagelserna.

— Så får vi höra hur han ställer sig till det här. Vi kommer nog öppna ett ärende om ett eventuellt entledigande, om han är lämplig eller inte, säger hon.

Senare under måndagen rapporterades det om att 68-åringen har blivit avsatt som nämndeman.

Källor:
Aftonbladet avslöjar: Nämndemannen patrullerade med Soldiers of Odin
Nämndeman avsatt – har koppling till Soldiers of Odin


  • Publicerad:
    2016-05-23 13:00