Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Soldiers of Odins ledare utesluten – medlemmar anklagar honom för förskingring och stöld

Av Redaktionen, 2017-06-04
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. En av grundarna till Soldiers of Odin i Sverige har hoppat av. Samtidigt berättar medlemmar öppenhjärtigt för judiskägda Expressen om hur deras tidigare ledare lurat dem på pengar och sedan hotat dem som konfronterat honom med uteslutning.

Medlemmar ur Soldiers of Odin patrullerar emellanåt gatorna i många svenska städer.

Organisationen Soldiers of Odin (SoO) grundades i Finland under 2015 och har sedan dess spridit sig till flertalet andra länder. Till Sverige kom organisationen, som framförallt gjort sig kända för sina medborgargardesliknande patrulleringar, under förra året.

Då sa Mikael Johansson, en av grundarna bakom SoA:s svenska gren, att organisationen är ”är en växande nödvändig rörelse”.

Vi är en motreaktion på ett missnöje, hantera problemen, inte oss, var hans uppmaning till den svenska polisen som uttryckte oro över organisationens etablering i landet.

Nu skriver dock Bonniertidningen Expressen att Johansson har lämnat av Soldiers of Odin. Samtidigt berättar Johanssons ”högra hand” Daniel Eriksson, som tidigare hade titeln sergeant at arms, att även han har valt att lämna organisationen. Eriksson gör det av besvikelse för hur Johansson har agerat.

Till Expressen berättar han att Johansson ska ha gått under jorden efter att under de senaste månaderna ha förskingrat pengar från donationer, medlemsavgifter och klädbeställningar. Uppskattningsvis ska det handla om uppemot 70 000 kronor, som Eriksson menar ska ha gått direkt in på Johanssons privata bankkonto – samtidigt som personer som exempelvis ska ha beställt kläder inte har fått någon leverans.

— Han sa att posten har strulat, att han inte hade internet och att hans dator var trasig. Han vägrade skicka kläder som folk hade beställt och redovisade ingen information. Jag har försökt ringa honom, men han svarar ingenstans, berättar Eriksson för Expressen.

Eriksson berättar också att Johansson ska ha betett sig hotfullt mot personer som försökt konfrontera honom om saken.

Under fredagskvällen ska Eriksson ha fått ett telefonsamtal från Soldiers of Odin i Finland, som ska ha berättat att Johansson har tvingats lämna organisationen på grund av sitt beteende.

— Folk ska ha sina pengar tillbaka. Han har förstört för hela organisationen. Det är dåligt för vårt rykte, berättar Eriksson och fortsätter:

— Jag vill inte vara med mer, om det ska vara så här.

Under nästa vecka planerar Eriksson att gå samman med andra ledare inom Soldiers of Odin och polisanmäla Johansson.

I ett sms till Expressen skriver Mikael Johansson att det bara är ”smutskastning” och att flera personer med ledande poster inom SoO ”har svårt att respektera folket som står över dem i organisationen”.

Angående de specifika anklagelserna om stöld och förskingring skriver han:

Anklagelserna om att jag har tagit pengar från organisationen är bara anklagelser. Det kommer att skickas en redovisning på detta till huvudavdelningen i Kemi då jag inte litar på någon av ledarna i Sverige längre efter att de har försökt kuppa mot Soldiers of Odin.

Källa:
Grundaren lämnar Soldiers of Odin – anklagas för brott


  • Publicerad:
    2017-06-04 10:00