TINGSRÄTTEN. Sverigedemokraten och nämndemannen Sofia Lanner lämnar sitt ämbete under rättegången där tre aktivister från Svenska motståndsrörelsen står åtalade. Anledningen verkar vara att hon är rädd för att anses partisk.

tinget_uppsala

Sofia Lanner, sverigedemokrat och nämndeman vid Uppsala tingsrätt, avstår från att medverka på rättegången mot tre av Motståndsrörelsens aktivister. Anledningen verkar vara att hon är rädd för att anses partisk.

— Jag visste inte att det handlade om ett nazistmål förrän i dag. Det är på grund av att jag är sverigedemokrat som jag tagit beslutet att inte medverka, säger hon

Hon menar vidare att hon inte vill bli sedd som en nationalsocialist, något hennes medverkan på rättegången tydligen skulle innebära:

— Du vet väl hur debatten går. Som sverigedemokrat är man är ju dömd som nazist och rasist. Jag gjorde den här bedömningen för att det inte ska finnas risk för något tvivel.

Vidare valde hon att själv att uppmana domaren att välja en nämndeman från ett annat parti, vilket gör att samtliga nämndemän till fullo är politiska motståndare till Svenska motståndsrörelsen och de åtalade aktivisterna:

— Jag har inte heller utsett någon ersättare ur Sverigedemokraterna utan rådde domaren att välja en nämndeman ur ett annat parti.

Lanner säger även att hon kommer att sluta engagera sig politiskt i Sverigedemokraterna om hon skulle upptäcka ”rasistiska” tendenser inom partiet.

Trots detta ska Lanner ha delat påstått antisemitiska videoklipp på Facebook där man pekar ut svenska politiker som nickedockor styrda av sionister, något som media har utnyttjat och likställt med konspirationsteorier.


Klippet som åsyftas.

— Det är ett klipp som refererar till att politikerna styrs av sionister, något som är en tydlig antisemistisk teori, säger juden Jonathan Leman från den åsiktsregistrerande stiftelsen Expo.

Lanner ska även ha gillat Granskning Sverige på Facebook.

Källa:
Nämndeman hoppar av nazisträttegång
Sofia Lanner avböjer nazisträttegång – Uppsala


  • Publicerad:
    2015-05-04 19:55