POLITIK. Runt hälften av Alliansens väljare vill ha ett samarbete med Sverigedemokraterna visar en ny undersökning. Samtidigt menar statsvetare att det är SD:s massuteslutningar och arbete mot att bli ”rumsrena” som ligger bakom opinionen.

sverigedemokraterna

Allt fler av Moderaternas, Centerns och Kristdemokraternas väljare vill bryta isoleringen mot Sverigedemokraterna. Opinionen för att öppna för samtal med SD väntas även spä på kritiken mot den så kallade Decemberöverenskommelsen där Socialdemokraterna och Miljöpartiet valde att regera med Alliansens budget för att låsa ute SD och i praktiken skapa en enparti-stat under den pågående och  den kommande mandatperioden.

— De som redan tidigare argumenterat för detta kan ju visa att det finns ett stöd bland många väljare för det här. Så det är klart att det här ytterligare kan spä på kritiken mot decemberöverenskommelsen, men också efterfrågan på att ha något slags samarbete med Sverigedemokraterna, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Den ändrade attityden mot Sverigedemokraterna bland sjuklöverns väljare baseras på en opinionsundersökning utförd av Ipsos. Undersökningen visar att hela 60 procent av KD:s väljare är positiva till att släppa blockaden mot SD. Hos M är siffran 55 procent och för C är siffran 50 procent.

Enligt spekulationer är det Sverigedemokraternas massuteslutningar av mer nationalistiska medlemmar och partiets hårda arbete för att bli en del av sjuklövern som bidrar till det ökade stödet för partiet bland meningsmotståndare.

— Bland annat har Sverigedemokraternas alla utrensningar av partimedlemmar som man tycker ligger för långt ut mot den högerextrema kanten inneburit att man försökt skapa en mer rumsren linje, och försökt framstå mer som ett parti som alla andra. Det kan ju också påverka väljarnas bild av partiet. Och sedan uppfattar många väljare också när det gäller invandrings- och integrationsfrågan att det är en fråga som behöver lyftas. Så även om man inte sympatiserar med Sverigedemokraterna så kan det också påverka att man på något sätt anser att de har ett berättigande i svensk politik för att de lyfter frågan, menar Sundström.

Fler anledningar uppges vara Moderaternas interna kritik mot Decemberöverenskommelsen. Vidare menar Sundström att om stödet för SD fortsätter öka och Decemberöverenskommelsen skulle falla kommer det politiska läget i Sverige att förändras radikalt och att de nuvarande politiska blocken kommer att luckras upp.

Källa:
Fler alliansväljare vill bryta SD:s isolering


  • Publicerad:
    2015-05-05 19:05