SVERIGE. Moderaterna har valt att i Gävle kommun ingå ett politiskt samarbete med SD. Arbetet är enligt källor ett experiment för att förbereda Moderaterna för vad som kan vara en möjlig utgång i riksdagsvalet 2018 eller i ett eventuellt extraval innan.

Moderaterna har under 96 år varit opposition i Gävle men vindarna har nu vänt och från och med den första januari tar Inger Källgren Sawela (M) över ledningen i kommunhuset i samarbete med Sverigedemokraterna. Överenskommelsen mellan de båda partierna är enligt källor inom partiet ett politiskt experiment. Partiledningen vill undersöka huruvida det är möjligt för Moderaterna att minoritetsstyra med SD i vågmästarroll.

Efter valet 2014 påminde den parlamentariska situationen i Gävle kommunfullmäktige om situationen i riksdagen och i likhet med riksdagen har man inom kommunen haft svårt att klubba igenom en budget. Men i november valde SD att ge stöd åt Alliansens budget i Gävle, vilket resulterade i en vinst för Moderaternas budget.

Enligt Källgren Sawela är det partiledningen som rått henne att ta makten och partiledaren Anna Kinnberg Batra (M) har själv gratulerat henne. Källgren Sawela motsäger dock uppgifterna om att det rör sig om ett politiskt experiment.

Källgren Sawela (M) säger själv att hon ser riksdagsmannen Tomas Tobé som hennes mentor och att hon vänder sig till honom i svåra frågor. Det är även hans pressekreterare som har medietränat den nya ledningen i Gävle kommun.

Tomas Tobé vars egen valkrets finns i just Gävle kommun skriver själv till Dagens industri:

Jag har naturligtvis deltagit i diskussionen och tycker att givet situationen var detta bästa lösningen för Gävle, men det är till syvende och sist ett beslut som fattades av fullmäktigegrupperna i de olika allianspartierna.

Källa:
M tar makten med SD:s stöd


  • Publicerad:
    2015-12-28 14:10