SVERIGE. Moderaternas partiledare anser att en ny decemberöverenskommelse ska göras. Skillnaden är att den här ska vara lagstiftad. Syftet är att förhindra Sverigedemokraternas ledamöter att rösta som de vill.

Foto: Nordfront/läsarbild.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra går idag ut och kräver en ny lagstadgad decemberöverenskommelse. Detta för att säkerställa att regeringens budget alltid är den som vinner i omröstningar oavsett hur SD väljer att rösta.

— Vi skulle behöva ett regelverk som förtydligar att störst underlag också kan regera och genomföra sitt budgetbeslut. Det är bättre än en överenskommelse. Nu har vi sett de senaste veckorna att en överenskommelse lättare faller, säger hon i en intervju.

Redan förra vintern var diskussionen uppe angående lagstiftning efter att SD röstat på alliansens budget och därav sänkt regeringens förslag. Kinnberg Batra vill med hjälp av en ny lag förhindra att SD:s riksdagsledamöter kan rösta på något annat budgetförslag än det egna partiets. På så sätt skulle regeringen alltid få igenom sin budget.

Alla är dock inte överens om förslaget. Både statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson har hittills sagt nej till en ”DÖ-lag”. De båda ministrarna anser att budgetfrågan bör lösas via överenskommelser och inte genom en tvingande lag.

– Jag tycker att det skulle vara olämpligt att lagstifta. Det är en typisk sådan fråga som man bör lösa i en överenskommelse, menade Andersson i en intervju redan i somras.

Källa:
Kinberg Batra kräver DÖ-lag vill förbjuda SD att rösta som det vill


  • Publicerad:
    2015-10-27 21:55