INRIKES. Efter en omröstning inom Kristdemokraterna kungörs det nu att partiet drar sig ur den så kallade Decemberöverenskommelsen. Detta innebär med största sannolikhet slutet för den politiska pakten.

kd

Kristdemokraterna (KD) har haft en intensiv omröstning i frågan huruvida partiet ska stå fast vid den så kallade Decemberöverenskommelsen, en politisk pakt som formats i syfte att möjliggöra styre av en minoritetsregering och därmed utestänga Sverigedemokraterna, en politisk motståndare till de övriga riksdagspartierna, från politiskt inflytande.

I den första voteringen röstade 89 personer för att stå fast vid överenskommelsen och 189 ”för att förändra” den. I den andra voteringen röstade 103 personer för samtal med resten av Alliansen kring en avveckling och 151 för en definitiv avveckling på partiets egna initiativ.

Resultatet av omröstningen kan innebära slutet för Decemberöverenskommelsen, vilket i sin tur kan leda till ett nyval då den rödgröna minoritetsregeringen kan stoppas från att genomdriva sin politik i riksdagen.

— Överenskommelsen är en parentes i svensk politik, menar Sara Skyttedal, partiets ungdomsförbunds ordförande.

Aftonbladet konstaterar angående KD-omröstningen att partiet gick emot partistryrelsens vilja och tidningen skriver att partiledare Ebba Busch Thor ska ha lämnat lokalen efter den första omröstningen där partiet beslutade att ändra sin inställning till Decemberöverenskommelsen.

— Faller decemberöverenskommelsen så skulle det skapa osäkerhet och en mycket svårnavigerad situation, sa den kvinnliga partiledaren innan omröstningen som hon förlorade.

Nordfront följer utvecklingen.

Källa:
KD:s riksting säger nej till DÖ


  • Publicerad:
    2015-10-09 17:17