SVERIGE. Efter att ha nått en ”decemberöverenskommelse” under lördagen stoppar nu Alliansen och De rödgröna ett nyval. 

Socialdemokraternas kappvändare Stefan Löfvén.

Socialdemokraternas kappvändare Stefan Löfvén.

Under förmiddagen meddelade Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna under en gemensam presskonferens att det inte kommer att bli något nyval till Sveriges riksdag, utan man har nu nått vad man kallar ”decemberöverenskommelsen” i ett försök att stoppa Sverigedemokraterna.

— Vi behöver över blockgränserna komma överens om hur landet ska styras stabilt och handlingskraftigt, menade Centerpartiets ledare Annie Lööf på presskonferensen.

Nyvalet skulle formellt ha utlysts tidigast under måndagen och skulle ha hållits i mars nästa år.

Koalitionen mellan de båda blocken gäller praktiska saker för hur Sverige ska styras. Bland annat har man kommit överens om att den statsministerkandidat som stöds av störst partikoalition ska släppas fram. Oppositionspartierna kommer även att lägga ner sina röster under budgetomröstningen för att på så sätt låta en minoritetsregering få igenom sin budget. Man uppges nu även samarbeta i pensions-, försvars- och energifrågor.

Samarbetet kommer att sträcka sig över två mandatperioder fram till valdagen 2022.

Sverigedemokraterna är kritiska
Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson uppger att partiet är kritiskt till det avlysta nyvalet och att man kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén.

mattias_karlsson

— En statsminister som bryter sina löften till svenska folket gång på gång förtjänar inte att sitta kvar på sin post, menar Karlsson som troligtvis bland annat syftar på Löfvéns tidigare löfte om avgång.

Även Löfvéns tidigare löfte att inte regera med alliansen har nu brutits.

— Han har sagt att han inte tänker regera med en Alliansbudget, och han har sagt att väljarna ska få säga sitt om den uppkomna situationen. Men han bryter löftena gång på gång, fortsätter partiledaren.

Sverigedemokraterna är det parti som efter valet rönt stora framgångar i opinionsundersökningar och därför hade mest att vinna på ett nyval. Trots det uppger partiets riksdagsledamot Linus Bylund att man inte haft några förhoppningar på ett nyval.

— Det är fullt förståeligt att de väljer att göra så här. Det är sju partier som riskerar att att förlora på ett nyval, så därför har jag hela tiden trott att de inte skulle utlysa det, menar han.

Bylund tror inte heller att den nya koalitionens försök att stänga ute Sverigedemokraterna kommer att fungera i längden.

— Förr eller senare kommer de tvingas att prata med oss, konstaterar han.

Källa:
Löfven: Blir inget extraval


  • Publicerad:
    2014-12-27 12:20