UPPSALA. Tidigare idag skulle tre aktivister från Motståndsrörelsen åtalas vid Uppsala tingsrätt, men rättegången har nu skjutits upp efter ett bombhot. Uppdaterad.

Foto: Läsarbild/Nordfront

Foto: Läsarbild/Nordfront

Strax efter klockan åtta fick polisen in ett samtal med bombhot mot Uppsala tingsrätt. Situationen beskrevs som kaotisk när gator i närheten av tingsrätten spärrades av och en bombgrupp från Stockholm skickades upp till Uppsala samtidigt som byggnaden evakuerades.

— Vi kan inte gå ut med detaljer om hur bombhotet löd, säger poliskvinnan Lisa Sannervik till Aftonbladet, men någon ska ha sagt att ”tingsrätten ska sprängas”.

Sannervik inflikar i alla fall att tre aktivister från Svenska motståndsrörelsen skulle upp i rätten idag och att polisen därför hade förhöjd säkerhet kring tingsrätten.

— Enligt den information vi har just nu gör vi den kopplingen, säger Sannervik också som svar på frågan om bombhotet är kopplat till rättegången mot Motståndsrörelsens aktivister.

Medias vinkel och polisens uttalande kopplar alltså bombhotet till just rättegången mot Motståndsrörelsens aktivister och inget av de andra rättsfall som skulle behandlas av tingsrätten idag. En av Aftonbladets nyhetsreportrar går steget längre och vill göra gällande att bombhotet inte bara är kopplat till det här fallet utan att det antagligen är Motståndsrörelsen som ligger bakom hotet.

— Svenska motståndsrörelsen är den mest våldsbejakande och enligt Expo en av de farligaste extremistorganisationerna inom den här miljön, svamlar den manliga nyhetsreportern i Aftonbladets inslag och insinuerar alltså att Motståndsrörelsen har något med hotet att göra.

UNT och andra medier vinklar också rapporteringen så att det framstår som att samtidigt som tingsrätten hotades valde de åtalade aktivisterna att helt utebli från rättegången. Den liberala tidningen skriver bland annat följande:

Nazisträttegången avbröts under torsdagen då de tre åtalade inte var på plats – detta efter att ett bombhot under morgonen försenat förhandlingarna rejält.

Expressen skriver vidare att aktivisterna uteblev helt utan att koppla det till bombhotet:

SMR-medlemmarna och nazisterna […] uteblev när rättegången mot dem inleddes. Männen står åtalade för en misshandel på Uppsalas gågata.

Faktum är dock att de åtalade aktivisterna var på plats vid tingsrätten inför rättegången men eftersom tingsrätten var avspärrad på grund av bombhotet valde de att åka hem då de utgick från att det inte skulle bli någon rättegång under dagen.

Det är nu bestämt att rättegången mot aktivisterna kommer att hållas imorgon. Aktivisterna står åtalade för att ha misshandlat vänsterextremisten Anders Henriksson när denne gick till attack mot en kameraman i samband med en offentlig flygbladsutdelning i centrala Uppsala. Utredningen las ursprungligen ner i brist på bevis men UNT startade ett drev och tvingade polisen i Uppsala att återöppna fallet.

En i sammanhanget intressant detalj, som etablerad media dock valt att helt bortse ifrån idag, är att en skola i Uppsala igår bombhotades. Det har alltså skett två bombhot i Uppsala inom loppet av två dagar och hotet idag skulle därför kunna vara lika opolitiskt som hotet igår. Frågan blir alltså vad för sorts ”information” polisen har som pekar på en politisk koppling? Och hur befogat är egentligen Aftonbladets påstående att det är nationella och inte vänsterextremister som ligger bakom hotet?

Uppdatering efter falska rykten:

Alla de tre åtalade hade för avsikt att gå på rättegången och var på plats i närheten av tingsrätten och såg avspärrningarna där runt klockan halv nio. De åtalade stod i kontakt med sina advokater och fick information av advokaterna om bombhotet redan innan de var framme, varför de valde att hålla sig på lite avstånd. Rättegången skulle börja klockan nio och aktivisterna stannade kvar i området till strax innan klockan tio och avlägsnade sig sedan i tron att rättegången var inställd. När aktivisterna beslutade att åka hem till Stockholm var tingsrätten fortfarande avspärrad och evakuerad och de åtalade var i kontakt med sina advokater som inte hade fått någon information om att tingsrätten ville hålla rättegången senare under dagen.

Foto: Läsarbild/Nordfront

Foto: Läsarbild/Nordfront

Källa:
Bombhot mot tingsrätt


  • Publicerad:
    2015-05-07 13:45