STOCKHOLM. Sverigedemokraterna är portade från Stockholms årliga pride-festival och även den efterföljande partiledardebatten, något som upprör judinnan och SD:aren Paula Bieler.

Jagframtidstro-1024x578

Paula Bieler, en av flera judisk makt-infiltratörer inom Sverigedemokraterna.

På fredag samlas Sveriges partiledare för en partiledardebatt anordnad av lobbyorganisationen RFSL inför valet i år. Även radikal-feministerna Feministiskt initiativ och Piratpartiet har blivit inbjudna, men Sverigedemokraterna får nobben.

Beslutet gillas inte av Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler som menar att partiet mer än gärna hade varit på plats bland hbtq-aktivisterna.

— Det är ett märkligt beslut. Det borde ur egenintresse vara självklart för vilken intresseorganisation man än är att vilja tala med och påverka dem som sitter i maktposition. Sedan är det märkligt att ha inställningen att man stänger ute somliga från att föra fram vissa perspektiv. Det är frustrerande, menar Bieler och fortsätter:

— Jag kan absolut se att det finns ett intresse för oss att vara med i vissa delar och debatter. Sedan vet jag inte vilka event, det blir väldigt hypotetiskt, vi har inte diskuterat det eftersom de varit väldigt tydliga med att vi är uteslutna.

Vill inte ha dem där
Ulrika Westerlund, ordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) vilka anordnar debatten, menar att organisationen inte är ”public service” och därför kan sålla bland besökare och deltagare hur de vill. Hon menar vidare att SD är homofober och rasister, trots att de vill delta på en aktivitet anordnad av hbtq-aktivister.

— Vi behandlar inte SD som ett parti bland andra. Vi vill inte erbjuda en plattform till dem och normalisera en rasistisk politik. SD är ett rasistiskt parti anser vi, och även trans- och homofobt.

Westerlund menar vidare att det inte är partiets hbtq-politik som man har invändningar mot utan att det är partiets ”problematiska människosyn i stort” som ligger bakom uteslutningen. Förutom debatten på fredag är partiet portat från alla aktiviteter och platser som har anknytning till Stockholm Pride.

— SD och andra organisationer som inte delar vår värdegrund är inte välkomna. Det handlar också om trygghet för alla hbtq-personer. Till exempel skulle rasifierade hbtq-personer känna sig ännu mer osäkra om SD var där, säger Sandra Ehne som är ordförande för pride-festivalen.

Inför valet 2010 bad Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om ursäkt för uttalanden som partiföreträdare gjort om hbtq-personer, han gjorde även klart att de är välkomna i partiet. Enligt Paula Bieler gäller det fortfarande.

Källa:
Portat SD vill vara med på Pride


  • Publicerad:
    2014-07-30 18:15