KULTURMARXISM. Den folkfientlige mytomanen Anders Lindberg kallar det i en ledare i Aftonbladet för en ”myt” att främlingar tar över i västvärlden. En granskning visar emellertid att Lindberg brännmärker de flesta åsikter som han inte gillar för just ”myter”.

Anders Lindberg (CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org)

I en ledarartikel i Aftonbladet på söndagen skriver den folkfientlige vänsterextremisten Anders Lindberg att folkutbytet i västvärlden är en ”myt” och att människors oro för att gatubilden i våra samhällen förändras är ett ”hot”.

Journalisten Mattias Albinsson kommenterar Lindbergs påståenden i ett inlägg på Twitter där han har sammanställt ett stort antal inlägg där Lindberg brännmärker åsikter som han inte gillar som just ”myter”.

Sammanställningen ger en skrämmande och tragikomisk bild av det kulturmarxistiska sättet att systematiskt avfärda all systemkritik som myter och konspirationsteorier. Här följer ett axplock ur Lindbergs inlägg genom åren:

 • 2013 anklagas Lindberg Stina Lundberg Dabrowski för att sprida myter efter att hon, som ordförande för Publicistklubben, bjudit in till debatt med temat ”Våga (vägra) debatten” där bland andra Ali Esbati och Janne Josefsson deltog.
 • I januari året därpå anklagas Norges statsminister Jens Stoltenberg (S) för att sprida myter sedan han sagt att en del av problemen i den svenska skolan beror på att Sverige på kort tid tagit emot många nyanlända invandrare.
 • I mars 2015 hävdar Lindberg att Nyheter Idag är en myt- och hatsajt.
 • I september samma år menar han att Lafferkurvan, framtagen av ekonomiprofessor Arthur Laffer på 70-talet, är en ”borgerlig myt”.
 • November 2015: Anders Lindberg påstår att Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson ”sprider myter” sedan denne försvarat ålderstester av ensamkommande flyktingbarn.
 • Februari 2016: Att Sverige inte är ett skatteparadis är en ”borgerlig myt”. Källa: LO:s egen tidning Arbetet.
 • I juni 2016 diskuteras ensamkommande flyktingbarn igen. Denna gång heter det att det ”generellt” är en myt att det finns flyktingbarn som är över 18 år.
 • Juni 2016: Det är en myt att public service är vänster.
 • Februari 2017 och debatten om ”no go-zoner”. Myter och desinformation.
 • Mars 2017: Arbetarklassen är kanske en myt, ”men finns ändå”.
 • I oktober 2017 ger sig Anders Lindberg plötsligt in i matematikens värld och primtalsdebatten. Han hävdar att ett primtal som hittats av matematikprofessorn Curtis Cooper är en myt.
 • I juni 2019: ”Myten att muslimer tar över är livsfarlig”.

Utan att gå in på de enskilda fallen är det svårt att inte se ett tydligt mönster i vänsterextremisten Lindbergs retorik. Det finns en ”sanning” som etablissemanget har fastställt, och alla som invänder mot eller inte delar den världsbilden sprider myter och är farliga för samhället.

Albinsson får många uppskattande kommentarer för sin detaljerade sammanställning. ”Största myten är Lindberg”, skriver Roger Sahlström. Och signaturen ”Mats” kommenterar:

Missade jag den om råttan i pizzan? Det var ju en myt att tiggeriet är organiserat, enligt Lindberg… Säga vad man vill, men han är en klar källa till gapskratt. Och han når ständigt lägre nivåer.

Länkar till alla citerade uttalanden av Anders Lindberg finns att läsa i Twittertråden.

Källa:
Mattias Albinsson på Twitter.


 • Publicerad:
  2019-06-24 10:05