Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Regeringen vill bekämpa alternativa medier – DN pekar på Nordfront

Av Redaktionen, 2015-10-28
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Regeringen har nu tillsatt en hemlig grupp på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som enligt DN ska bli ”den första delen av ett nytt svenskt försvar mot informationskrig”. DN menar också att Svenska motståndsrörelsen kan ingå i en konspiration och drivs av utländska makter och vill att nättidningen Nordfront ska bekämpas.

Trollarmé

Regeringen har tillsatt en stor grupp hemliga tjänstemän på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ska arbeta med informationskrig. Detta då regeringen anser att främmande makter genom alternativa medier konspirerar för att sprida ”felaktig information” på internet. Framför allt verkar det vara ”främlingsfientliga” åsikter som ska bekämpas av MSB.

Den nya gruppen ska därför ”identifiera och motverka hot” som sprider information som regeringen ser som felaktig och oönskvärd. För att klara den nya uppgiften från regeringen har MSB varit tvungna att skära ner på andra områden, rapporterar Dagens Nyheter som skrivit uppmuntrande reportage om regeringens nya propagandasatsning.

Den hemliga gruppen som ska bekämpa laglig opinionsbildning på internet kommer att samarbeta med myndigheter som Försvarsmakten, Säpo och polisen. MSB vill dock inte gå in på hur många de är som kommer att arbeta med den nya uppgiften eller vilka kompetenser de har eller hur de arbetar.

DN pekar mot Ryssland…
— Det är svårt att peka ut någon specifik främmande makt, men olika aktörer kommunicerar kring det här, det ser vi. Främlingsfientlighet och den typen av rädsla kan lyftas fram och gödas av främmande makter, säger Mikael Tofvesson på MSB.

Den USA vänliga-tidningen DN har dock inga problem med att peka ut Ryska Sputnik News, som tidigare i år öppnade en svenskspråkig hemsida, som ett av de mest uppenbara försöken från främmande makt att påverka svenska folkets åsikter. Sputnik News har bland annat skrivit nyheter med en invandringskritisk vinkel och så kallad främlingsfientlighet ses alltså som något som främmande makter kan tänkas uppmuntra för att destabilisera ett land som Sverige. Men tidningen slår ifrån sig kritiken.

— Yttrandefriheten är lika viktig för oss som för alla andra nyhets­förmedlare. När vi har en nyhet rapporterar vi om den från alla vinklar. Speciellt vinklar som av någon anledning ignorerats av ”mainstream-medier”. Vi vill att våra läsare ska bilda sig en egen uppfattning, säger Katerina Azarova som är talesperson för Sputnik News till DN.

…och Motståndsrörelsen
DN pekar också ut Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen som problem och antyder att rörelsen stöds av Ryssland. Denna slutsats baseras bland annat på att Motståndsrörelsen inte tog ställning för den västvänliga sidan i Ukraina-konflikten och organisationens samröre med Rysk Imperiska Rörelsen. DN skriver:

En gruppering som öppet hotar att omkullkasta det svenska samhället är den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, SMR. På deras egen sajt är tongången hård och en artikel om ett nytt asylboende i Vindeln möttes med kommentarer som: ”Borde väl finnas folk som innehar tändstickor även i Vindeln och som vet hur man använder dom.” Kommentaren får till svar: ”Japp, från Sanatorium till krematorium.”

SMR har sedan en tid tillbaka också en ryskspråkig sida på den ryska motsvarigheten till Facebook, vk.com. Sidan har över 500 följare. I flera texter på ryska berättar SMR om verksamheten och hur man ansluter sig.

I september fick SMR besök av Stanislav Vorobjev, ledare för Ryska imperiska rörelsen, RID, som är en högerextrem, paramilitär organisation med bas i Sankt Petersburg. RID skriver själva om besöket på sin hemsida och uppger också att de överlämnat en pengagåva för att stödja SMR.

RID har sedan juli 2014 tränat och skickat frivilliga soldater till striderna i östra Ukraina.

Svenska Dagbladet har tidigare försökt att få Rysk Imperiska Rörelsens donation till att Motståndsrörelsen går ”Rysslands ärenden” och att RIR är ”Putin-vänlig”, något som inte alls stämmer.

Nato uppmuntrar regeringen
Förutom den svenska regeringen och DN pekar även Nato finger mot ”främmande makt” och menar att ”främlingsfientligheten” understöds av dolda krafter.

— Vi ser likheter på tre områden: hur informationen cirkulerar, kvaliteten på innehållet och vilken typ av innehåll det handlar om. De försöker spela på samhällets instinktiva rädsla för det okända, säger Janis Sarts, chef för Natos strategiska kommunikation, Stratcom.

I måndags offentliggjorde också Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist att regeringen överväger att ansluta sig till Natosamarbetet, vilket är ett resultat av bland andra DN:s antiryska och Nato-vänliga propagandakampanj – en folkfientlig verksamhet som en sund regering hade bekämpat.

Källor:
Nato: Främlingshatet kan gödas av främmande makt
Hemlig grupp ska möta ryskt informationskrig


  • Publicerad:
    2015-10-28 13:40