UTRIKES Storbritannien sträcker nu ut en hand till Ryssland och säger sig vilja samtala om det spända läget i Ukraina. Samtidigt säger man sig beväpna Ukraina ännu mer med ett nytt ”defensivt” vapensystem.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace har bjudit in sin ryske kollega, försvarsminister Sergej Shoigu, till samtal i London om det säkerhetspolitiska läget i Ukraina, rapporterar SVT.

— Storbritanniens inställning till Ukraina är tydlig. Vi stöder otvetydigt dess suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser, inklusive Krim. Ukraina är ett självständigt, suveränt land av det stolta, oberoende ukrainska folket, säger Wallace i en kommentar.

Men senast under förra veckan hölls samtal mellan representanter för Nato och Ryssland, enligt media utan resultat.

Under tisdagen har Ryssland också börjat evakuera familjemedlemmar och anhöriga till diplomater från sin ambassad i Kiev.

Levererar vapen för att bekämpa stridsfordon

Inbjudan till Ryssland följs också av att Storbritannien levererar ett nytt vapensystem till Ukraina. Ben Wallace vill inte uppge hur många vapen det rör sig om eller ens vilka slags vapen, men menar att det är ett ”defensivt vapensystem” som ”inte utgör något hot mot Ryssland”.

— De ska användas i självförsvar, sade Wallace i det brittiska parlamentet på måndagen.

Vapensystemet ska vara till för att bekämpa ryska stridsfordon.

Ryssland har tidigare krävt att Nato stoppar sin expansion och upprustning österut, något som Nato ställer sig helt oförstående inför samtidigt som man anser att Rysslands mobilisering inom sina egna gränser är hotfull.