UTRIKES Efter överläggningar med tjänstemän i Warszawa och Kiev kräver Representanthusets talman ”kraftfullast möjliga vedergällning” för Rysslands attack på Ukraina.

Nordfront skrev förra veckan om Storbritanniens krigshetsande kvinnliga utrikesminister Liz Truss. Talmannen i USA:s representanthus tillika landets vice vicepresident Nancy Pelosi framstår nu som samma andas barn.

Det var efter ett sammanträffande med Polens president Andrzej Duda på måndagen som Pelosi yttrade att ”Washington och dess allierade måste trappa upp sina ansträngningar mot Moskva”, och uppmanade till ”starkast möjliga militära reaktion” och ”de starkast tänkbara sanktioner” för att ”tydliggöra att detta [Rysslands krigföring i Ukraina] inte är acceptabelt.

Hon fortsatte:

Det anstår oss inte att bemöta ett allvarligt hot från Ryssland med mindre kraftfulla motåtgärder än så.

Pelosi betonade här att man på den ryska sidan genom att attackera sin granne redan levererat ett hot av den kalibern. Hon framhöll vidare att den amerikanska delegationen på mötet ”diskuterade den stora betydelsen som partnerskapet mellan USA och Polen har för säker leverans av säkerhet, ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina” och påminde om ”vikten av att stärka NATO-alliansen .”

Russia Today (RT) kommenterar i sammanhanget:

Dessa båda nationer har bistått Ukraina med betydande mängder militär utrustning och olika andra former av stöd. Washington har spenderat tiotals miljarder på att förse landet med tungt artilleri, drönare, helikoptrar, pansarfordon, ammunition och handeldvapen. Västerländska nationer har inlett en kraftig sanktionskampanj i syfte att "isolera" och "förlama" den ryska ekonomin som svar på den militära operationen.

I ett eget uttalande efter måndagens möte påpekade Polens president Duda att de två länderna även diskuterade hur man ytterligare ska stärka ”Natos östra flank”.

Efterfrågar amerikanska kärnvapen på polsk mark

Warszawa har de senaste veckorna presenterat ett antal omfattande ”säkerhetsförslag” involverande såväl det egna landet som Ukraina, och har även uppmanat USA att ”underlätta överföringen av amerikanska stridsplan och trupper till Kiev”. Man har till och med efterfrågat placering av amerikanska kärnvapen på polsk mark.

Ryska tjänstemän har å sin sida upprepade gånger krävt ett slut på ytterligare vapenleveranser till Ukraina och varnat för att en stationering av amerikanska kärnvapen i Polen skulle utlösa ”ett svar in natura” från Moskva.

Samma retorik av Pelosi efter blixtvisit i Kiev

Pelosis besök i Polen följde på hennes ”överraskningsstopp” i Kiev förra helgen, där hon och andra amerikanska ”lagstiftare” träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och andra topptjänstemän. I ett uttalande efter det besöket deklarerade Pelosi att Amerika ”står upp för Ukraina” och ”kommer att finnas där för er tills striden är över.”