STORBRITANNIEN Kampanjen Don’t Pay UK har redan fått tusentals britter att vägra betala sina elräkningar. Målet är att tvinga elbolagen till förhandlingsbordet och regeringen att vidta åtgärder.

El-räkningarna kommer för ett genomsnittligt brittiskt hushåll att hamna på runt 40 000 kronor, att jämra med förra årets årskostnad på ungefär 17 000 kronor. Många kommer kastas in i fattigdom i vinter och tvingas dra in på mat. Välgörenhetsorganisationer varnar för att 8,5 miljoner britter kommer dras in i ”energifattigdom”.

– Energiprisökningen har tvingat de äldres budget till bristgränsen. Många står utan uppvärmning i flera veckor på vintern, säger välgörenhetschefen Caroline Abrahams i ett pressmeddelande.

Nu vinner kampanjen Don’t Pay UK, som startades i juni, allt mer mark. Detta skriver The Guardian som intervjuat flera personer som tänker vägra betala chockräkningarna.

– Folk är arga och rädda. Vi gör inte det här av eget val. Miljontals människor i det här landet kommer att kastas in i fattigdom i vinter. Strejken är det enda sättet vi kan slå tillbaka på. Det är inte ett val som någon tar lätt på, jag skulle mycket hellre slippa det här. Men det är det enda val vi har, säger 35-åriga trebarnsmamman Josina till The Guardian.

Planen är att inte betala elräkningarna för att därmed tvinga elbolagen till förhandlingsbordet och regeringen att agera. Målet är att få 1 miljon underskrifter från personer som vägra att betala elräkningarna innan 1 oktober (det datum då regeringen chockhöjer elen). I skrivande stund har närmare 100 000 britter skrivit på löftet enligt Don’t Pay UK:s hemsida.

Den brittiska regeringen säger att kampanjen är ”oansvarig” och hotar med ännu högre priser om man går vidare med den.

– Det här är väldigt oansvarigt signalerande, som i slutändan bara kommer att pressa upp priserna för alla andra, och påverka personlig kreditvärdighet, sade en talesman för regeringen till The Guardian.

Men Don’t Pay UK är övertygade om att om tillräckligt många vägrar att betala elen kommer regeringen tvingas agera.

”Massunderlåtenhet att betala är ingen ny idé, det hände i Storbritannien i slutet av 80- och 90-talet, när mer än 17 miljoner människor vägrade att betala opinionsskatten – vilket hjälpte till att fälla regeringen och vända på dess hårdaste åtgärder”, skriver Don’t Pay UK.

Anledningarna till chockhöjningarna i Storbritannien beror på det sanktionskrig som EU startat mot Ryssland där el och gas inte längre flödar in till Europa och där priserna hela tiden stiger. Något som Storbritanniens National Grid nyligen uttalade i en rapport.

”Även om Storbritannien inte är beroende av rysk gas i den utsträckning som resten av Europa är, är det tydligt att ett upphörande av gasflöden till Europa kan få följdeffekter, inklusive mycket höga priser”, skriver National Grid i rapporten.