JUDISK MAKT Storbritanniens premiärminister hyllade under sin valkampanj militant globalism och kärnvapenbruk – och hon lovade flytta sitt lands ambassad i Israel till Jerusalem. Nu förklarar hon varför.

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss, som tillträdde för en månad sedan, har gjort sig känd som en krigshetsande sionist och globalist redo att använda ta till kärnvapen – även till priset av ”global förintelse”.

Som hedersgäst vid vid evenemanget Conservative Friends of Israel (CFI) under den årliga Tory Party-konferensen, som hölls i Birmingham i veckan, var hon dock mer explicit än någonsin rörande sitt engagemang för det judiska folket och den judiska staten. Till jublande deltagare deklarerade hon stolt:

Som ni vet är jag en stor sionist, jag är en stor anhängare av Israel, och jag vet att vi kan ta relationen mellan Storbritannien och Israel från styrka till klarhet.

I sitt tal ondgjorde sig Truss vidare över ”hot från auktoritära regimer som inte tror på frihet och demokrati”, gentemot vilka ”två fria demokratier – Storbritannien och Israel, måste stå skuldra vid skuldra.

Truss ståndpunkt rörande Israel har, även om hon tidigare inte uttryckt den just på det direkta sätt som hon nu gjort, varit välkänd. Till exempel så hänvisade hon flitigt till den under sin kampanj för att bli den nya konservativa ledaren och premiärministern.

Bland de politiska förändringar som hon då förband sig att genomföra i sitt kommande ämbete fanns flytten av hennes nations ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Den nytillträdda brittiska premiärministern upprepade förra månaden detta löfte, under ett möte med sin israeliska motsvarighet Yair Lapid under FN:s generalförsamlings möte i New York. Pro-palestinska grupper och den palestinska ledningen har med emfas fördömt initiativet.