UTRIKES Ryska utrikesministeriet utlovar ”ett snabbt svar” om Finland skulle stänga ned generalkonsulatet i Åbo.

Minna Arves, borgmästare i finska Åbo, föreslog under veckan via Twitter att det ryska generalkonsulatet i staden borde stängas ned.

Uttalandet har besvarats av Maria Zakharova, talesman för ryska utrikesministeriet. ”Jag tycker att den finska sidan inte ska ha några illusioner om detta”, ska Zakharova ha kommenterat under en presskonferens.

— Sådana uttalanden är ett nytt försök av russofobiska finländska politiker att tjäna billig popularitet genom att provocera fram ytterligare ett konfrontationssteg mot Ryssland med ganska förutsägbara konsekvenser, säger Zakharova, som utlovarett snabbt svar” om Finland stänger konsulatet.

Lugnas av utrikesministern

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto manade under veckan till lugn och försäkrade att man inte har några planer på att stänga generalkonsulatet.

—  Om man vill stänga ett konsulat i Finland så är det en bilateral fråga och påverkar vårt nätverk av konsulat i Ryssland. Det finns orsaker att hålla våra konsulat i Ryssland öppna, men det är en fråga vi följer med, sa Haavisto.

Finland har egna konsulat i de ryska städerna St. Petersburg, Murmansk och Petrozavodsk (Petroskoj).