ENERGIKRIS Lagom till hösten har ryska Gazprom gett besked att man stänger av gasledningen Nord Stream 1, Detta kommer att ske på obestämd tid.

Sedan väst sanktioner mot Ryssland har mängden gas som levererats via gasledningen Nord Stream succesivt minskat, enligt det ryska gasbolaget Gazprom beroende på diverse tekniska problem.

Gasledningen skulle stängas av kring månadsskiftet under tre dagar för ”underhåll”, men nu meddelar Gazprom istället att det blir på obestämd tid.

Kreml hävdar att det endast är sanktionerna mot Ryssland som hindrar att Nord Stream ska kunna fungera korrekt och med full kapacitet. Utan sanktionerna menar man att Ryssland har möjlighet att ”lösa Europas energikris”.

Till Aftonbladet säger finansminister Mikael Damberg (S) att Gazproms besked är ”oerhört allvarligt”.

— Det får stora konsekvenser för Tyskland, men även konsekvenser för övriga Europa och Sverige, säger han.

Bara beskedet att Nord Stream skulle stängas av i tre dagar ledde till att både gas- och elpriserna rusade iväg ytterligare.

— Det blev som många befarade. När beskedet om underhållet kom i onsdags stack gaspriserna i väg, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker.

— Och efter det elpriserna, framförallt i södra Sverige, tillägger han.

I Europa saknas i dagsläget någon politisk vilja att komma överens med Ryssland och lösa energikrisen. Istället planerar man nästa drag i det ekonomiska kriget, samtidigt som elkonsumenterna får allt högre energiräkningar.

— Det gäller att separera gaspriser från elpriser. Gör vi det så hamnar vi i ett helt annat läge, vi bygger en försvarsbarriär mot Ryssland, säger Mikael Damberg till Aftonbladet.