Nytt gasbesked: Gazprom vill leverera gas via Ukraina
ENERGIKRIS • Ryska Gazprom meddelade under fredagen att gasledningen Nord Stream 1 stängs ned ”tillsvidare”, vilket sände chockvågor genom ett energkrisande Europa. Nu säger gasjätten att man istället vill leverera gasen via ledningar som går genom Ukraina.
Under gårdagen kom chockbeskedet som många fruktat: Ryssland stänger ned gasleveranserna till Europa på ”obestämd tid” på grund av tekniska problem med gasledningen Nord Stream.
Efter anklagelser om att det var politiska skäl och ”utpressning” som låg bakom nedstängningen har Gazprom förtydligat att det rör sig om ett oljeläckage som även tekniker från tyska Siemens observerat. Siemens representanter var på plats för att assistera i underhållsarbetet, då den tyska industrijätten har tillverkat Nord Streams gasturbiner.
Enligt Gazprom är det Siemens som hävdar att reparationerna endast kan genomföras ”i en specialverkstad”, vilket hindrar att de genomförs för tillfället.
”Siemens deltar i reparationsarbetet och är redo att åtgärda oljeläckorna. Det är bara det att det inte finns någonstans att göra reparationen”, skriver Gazprom i ett uttalande på sin Telegram-kanal.
Detta stämmer dock inte, hävdar Siemens.
”Sådana läckor borde inte vara något hinder för att ha ledningen i drift. Det påverkar normalt sett inte turbinerna och och kan åtgärdas på plats”, skriver Siemens i ett uttalande som citeras av Reuters.
Gazprom har tidigare hävdat att sanktionerna mot Ryssland omöjliggör att man kan ta emot en gasturbin som befunnit sig i Kanada för reparation. Man menar också att sanktionerna hindrar att man skickar övriga gasturbiner på service, samtidigt som i princip alla Nord Streams gasturbiner verkar vara ur funktion eller i behov av översyn.
Nu har den ryska gasjätten dessutom meddelat att man tänker leda om gasen från Nord Stream via ledningar som går genom Ukraina, skriver Aftonbladet. Det ska röra sig om 42,7 miljoner kubikmeter naturgas per dag som ska kunna levereras via den vägen, vilket är något mindre än när Nord Stream levererade 20 procent av sin kapacitet innan ledningen stängdes av helt.
Det återstår dock att se ifall Kiev tillåter att Europa fortsätter att ta emot rysk gas via sitt territorium, då man tidigare fördömt länder som är beroende av rysk gas och förespråkar att man helt bryter med den ryska energimarknaden.