KRISTIDER Regeringen tillkallade under lördagen en akut pressträff med anledning av att Nord Stream 1 har stängts ned. Enligt statsministern står vi inför en ”krigsvinter” och åtgärder behövs för att Sverige inte ska kastas in i en finanskris.

Under fredagen gav det ryska gasbolaget Gazprom besked om att gasledningen Nord Stream 1 stängs ned ”på obestämd tid”. Med anledning av det kallade regeringen tillsammans med Riksbanken och Finansinspektionen till en akut pressträff under lördagen.

— Rysslands krig får allvarliga konsekvenser för hela Europa, så väl som för svenska hushåll och företag, framförallt i södra Sverige, inleder statsminister Magdalena Andersson (S) pressträffen.

— I går kväll fick vi besked om att de ryska gasleveranserna vid Nord Stream 1 kommer att stängas av tillsvidare. Vi stod inför en svår vinter, nu står vi inför en ren krigsvinter, fortsätter hon.

Enligt finansminister Mikael Damberg (S) kommer regeringen nu att lämna ut kreditgarantier till företag ”för att avvärja det finansiella hotet”.

— Vi ska säga som det är. Det är ett mycket allvarligt läge och det finns många osäkerhetsfaktorer och risker, säger Damberg.

Samtidigt hävdar han att regeringen har ”god koll på statsfinanserna” och att ”Sveriges ekonomi är i grunden stark”.

— Vi kommer gå fram med likviditetsgarantier på hundratals miljarder kronor, säger statsministern.

Regeringen ska ha informerat riksdagen om detta under lördagen och beslut ska redan tas på måndag. Det innebär att företag ska kunna ta lån, där regeringen delar risken.

Man hoppas nu att börsen när den öppnar på måndag ska reagera på Gazproms besked på ett lugnare sätt.

— Om vi inte agerar ni finns det allvarliga risk för störningar i det finansiella systemet, vilket i värsta fall skulle kunna leda till en finanskris, säger Magdalena Andersson,