AVSLÖJANDE En socialdemokratisk tjänsteman med ansvar för ”vissa säkerhetsfrågor” har under flera år hyrt ut en villa åt en gängkriminell som dömts för grova brott. Detta avslöjar Aftonbladet, som dock döljer båda männens identitet.

Aftonbladet avslöjar att en ”centralt placerad” tjänsteman hos Socialdemokraterna som ska vara ansvarig för ”vissa säkerhetsfrågor” ska ha hyrt ut ett radhus i södra Stockholm till en man som beskrivs som ”gängkriminell influencer”.

Enligt Aftonbladet är den så kallade influencern släkt med S-bossens fru och kopplad ”Botkyrkanätverket”. Han ska ha 40 000 följare på sitt Instagramkonto där han har en ”vulgär jarong” och visar upp en kriminell livsstil.

Adressen till radhuset ska ha dykt upp i flera domar från 2013, 2015, 2016, 2017, 2019, 2021 samt 2022. Mannen i fråga har gripits flera gånger, bland annat 2020 när han publicerade filmklipp på Instagram där man sköt med vapen på tomten till radhuset. Polisen ska då ha gripit ”influencern” men sedan släppt honom.

Sedan tidigare är mannen dömd för bland annat grovt bedrägeri, grovt penningtvättbrott, häleriförseelser samt narkotikabrott. I en personutredning från Kriminalvården skriver myndigheten att den så kallade influencern ”ingår i ett kriminellt nätverk” och att detta nätverk ”har konfliktytor mot andra kriminella nätverk och aktörer och risken för våld bedöms som hög vid en konfrontation” samt att ”nätverkets brottslighet har en negativ inverkan på lokalsamhället.”

När Aftonbladet konfronterar S-tjänstemannen vill han inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till partiets pressavdelning.

Flera experter uppger dock för tidningen att tjänstemannens koppling till en gängkriminell person är problematisk och riskerar att leda till korruption.

— Att ha ekonomiska och familjära förbindelser med gängkriminella är klart negativt i en säkerhetsprövningsprocess. Risken finns att man blir utsatt för tillbörlig påverkan och har man dessutom en släktskapsrelation är man särskilt sårbar för då finns det också känslomässiga band som kan påverka, säger Martin Waern, som tidigare jobbat på MUST, till Aftonbladet.

Han säger att tjänstemannens position i ett regeringsparti ger tillgång till känslig information, vilket är problematiskt i kontakten med den gängkriminelle ”influencern”.

— Med det här caset skulle jag vara ytterligt tveksam om den här personen kan placeras i säkerhetsklass. Det är inte bra att ha någon i en säkerhetsposition som har beroenden till gängkriminalitet, säger Waern.

I ett uttalande till Aftonbladet skriver Socialdemokraternas presschef Juan-Pablo Roa:

Vår medarbetare har hyrt ut ett radhus till sin frus släkting. Efter en allvarlig incident sades kontraktet upp och personen flyttade ut. Det hade naturligtvis inte varit acceptabelt att ha kvar denna hyresgäst.

Säkerhetsfrågor är av stor vikt för oss. Medarbetaren har varit transparent med oss om händelsen och vi har fört samtal med honom. Vi bedömer i nuläget inte att vi behöver vidta ytterligare åtgärder.