ENERGIKRIS Hushåll kan få elräkningar på uppemot 100 000 kronor i månaden i vinter och elnätet kan kollapsa. Den osäkra energimarknaden riskerar att leda till en obehaglig vinter för Europa, enligt experter.

Just nu kan gasledningen Nord Stream endast leverera 20 procent av sin kapacitet. Dels beror det på en gaspump som på grund av sanktionerna mot Ryssland har fastnat i Kanada, men det ryska gasbolaget Gazprom har nu också meddelat att en annan gasturbin är i behov av service.

Den första gaspumpen ska vara på väg från Kanada, men i väst råder stor osäkerhet kring gasleveranserna och man misstänker att Ryssland kan komma att stänga av gasen helt som svar på den ekonomiska krigsföring som EU bedriver mot landet.

Sker detta kommer hela energimarknaden i Europa att rubbas, varnar nu experter.

— Jag vill inte låta alarmistisk, men rent elförsörjningsmässigt är det en väldigt problematisk situation inför vintermånaderna, säger Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer till Aftonbladet.

Enligt Kopfer finns det exempelvis ingen teoretisk gräns för hur dyr elen kan komma att bli.

— Elen ligger en bra bit under en krona per kilowattimme, men under extrema förhållanden kan det bli sju-åtta kronor. Det är en helt otroliga ökning som inte gäller på någon annan råvara i hela världen, säger han och tillägger:

— I ett skräckscenarion kan det kosta uppåt 100 000 kronor i månaden för ett hushåll. Om priset sticker i väg uppåt tio kronor per kilowattimme kan även industrier bli olönsamma och tvingas göra sig av med arbetskraft.

Konsekvensen av energikrisen kan också bli att elnätet kollapsar helt.

– Man måste upprätthålla spänningen i elnätet för när det faller för lågt kan det kollapsa. Det finns en risk att det kan hända i Europa när konsumtionen dras ner, säger Kopfer.

Detta var nära att hända i Storbritannien under förra veckan och fick avhjälpas med att man köpte in el från Belgien till 5 000 procent högre pris än normalpriset.

Den saknade gasturbinen sägs vara i Tyskland nu. Exakt varför det dröjer och huruvida ryska Gazprom verkligen vill få igång gasleveranserna tycks vara väldigt oklart. RT skriver att flera turbiner vid stationen Portovaya i närheten av Viborg är i behov av service och att det nuvarande kontraktet innebär att Siemens endast kan utföra service på fem stycken fram till kontraktet löper ut 2024.