INRIKES Till priset av en del badbestyr, en och annan kall vrå och viss fysisk ansträngning har familjen minskat sin september-förbrukning av el med 80 procent jämfört med förra året.

Linda Elvingson och hennes familj bor på landet i ett litet torp på 80 kvadratmeter. I huset finns vedspis och kakelugn. Ur alla kranar kommer endast kallvatten. Från husets radiatorer kommer ingen värme. Elräkningen landar på 263 kronor. Bakom dessa omständigheter ligger ett medvetet val: Familjen väljer bort elektricitet – nästan helt.

— Det är slöseri med pengar när jag kan göra den här lilla ansträngningen, kommenterar Linda.

2019 flyttade hon med sin sambo och deras två pojkar till ett hus på 80 kvadratmeter utanför Uppsala. Paret har till priset av en rad ”obekvämligheter” ganska konsekvent valt bort elektricitet till förmån för vedeldning. Duschar gör man inte, utan häller vedeldningsuppvärmt vatten på sig själv, och rumstemperaturen är i delar av huset antagligen lägre än i de flesta svenska hem. Och veden till vedspis och kakelugn hugger inte sig själv.

— Det är lite jobb med att hämta och hugga ved varje dag. Men samtidigt så tror jag att det bidrar till mitt välmående. Man behöver ju känna att det är lite jobbigt för att sen känna att det är bra, säger Linda.

Samtidigt så disponerar familjen egentligen över de flesta av de moderniteter, som brukar anses höra till nutida svenskt vardagsliv av idag: wifi, tv, radio, spis, värme och kaffebryggare.

— Jag tror inte att släcka lampor är tillräckligt. I alla fall inte i mitt hushåll. Sen så behöver inte det ena utesluta det andra. Ibland drar vi på spisen och Jonas kokar sitt morgonkaffe i kaffebryggaren.

Tänker inte lova något om det blir -23

Familjen gör av med 5 kWh per dygn – en konsumtionsnivå som Linda förutspår kommer vara beständig oavsett ute-temperatur. Enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå förbrukar ett hus alternativt en större lägenhet i genomsnitt ungefär 20 kWh per dygn, medan en mindre lägenhet gör av med 10.

– Vi får se hur kaxig jag är när det är minus 23 grader ute, men jag tror inte jag kommer sätta på värmen i vinter, säger Linda. Paret har konstaterat att en jämförelse av förra årets samlade elförbrukning under september månad med förbrukningen under samma period i år, visar på en 80-procentig sänkning. Årets oktober-nota förväntas hamna på 263 kronor.

— För mig är det en ekonomisk sport. Men sen så handlar det om solidaritet. Om vi nu har elbrist, då måste jag göra vad jag kan för att minska förbrukningen, sammanfattar torparen Lisa Elvingson för SVT.