VALET2022 Svenska medborgare behöver inte oroa sig över skenande elpriser i vinter hävdar Aftonbladets Lena Mellin. Anledningen är att politikerna under valkampanjen lovat att kompensera elkonsumenter för höga elräkningar.

Av allt att döma går vi mot en vinter med elkaos, skyhöga priser, nedstängning och i värsta fall till och med kollaps av elnätet. Medströmsmedia har beskrivit det som att det beror på [Rysslands president Vladimir] Putins krig i Ukraina”, medan det i själva verket har sitt ursprung i västs gemensamma ekonomiska krig mot Ryssland.

Nu skriver dock Aftonbladets Lena Mellin att svenska folket inte längre behöver ligga sömnlösa över vinterns befarat skyhöga elräkningar. Detta eftersom partiledarna under gårdagens partiledardebatt som anordnades av Expressen tävlade i att lova väljare kompensation för höga elpriser.

”Partierna är överens om att hushållen åtminstone delvis ska kompenseras för de elpriser som rusat i höjden till följd av Rysslands invasion av Ukraina och den offensiva ryska energipolitiken”, skriver Mellin och konstaterar samtidigt att ingen vet hur det ska gå till eftersom det inte finns någon gemensam plan.

”Men att det kommer komma inkomstförstärkningar i någon form kan man räkna kallt med”, fortsätter Mellin att bedyra eftersom politikerna lovat detta. Trots detta menar hon att ”det kanske kan vara klokt” att ”sänka inomhustemperaturen med någon grad också”, bara för att ”vara på den säkra sidan”.