INRIKES Elkrisen och de höga prisernas effekt på hushållen var huvudteman i Socialdemokraternas årliga jultal i Solna under lördagen.

Partiledaren Magdalena Andersson (S) återkom i lördagens jultal till ett återuppväckt socialdemokratiskt förslag från årets valrörelse. Redan strax före hennes tal hade ett kommande initiativ i riksdagens finansutskott rörande en gas- och elräkningsakut utlysts. ”Elräkningsakut” lanserades i sin första version av Socialdemokraterna under valrörelsen och innebar att staten erbjuder lån till elhandelsbolagen för att säkerställa att dessa kan erbjuda sina kunder avbetalningsplaner. Enligt det nu aktuella förslaget kommer även räkningar på gas att ingå i förslaget.

— Det skulle vara en avgörande möjlighet för hushåll och företag att ta sig genom vintern, kommenterade Andersson i sitt tal.

Partiet framför samtidigt krav på regeringen rörande:

  • åtgärder för att stoppa elbolagens övervinster

samt

  • ett stärkt svenskt ledarskap inom EU för en lösning av energikrisen.

S vill alltså införa en el- och gasräkningsakut – och har utlovat en presentation i finansutskottet av ett S-förslag på praktiskt genomförande av en sådan. Åtgärden uppges syfta till att ”skapa ett grepp om den svåra ekonomiska situation som de skenande elpriserna försatt åtskilliga svenska hushåll i”.

— Det här blir en tuff vinter för många människor i vårt land, sade Magdalena Andersson. Hon fortsatte:

— Vi måste stötta dem som drabbas av den ekonomiska krisen. Barnfamiljerna så klart, men också ensamhushållen som inte har någon att dela elräkningen med. Eller pensionärerna som ofta redan lever på marginalen. 

S-ledaren framhöll sitt partis uppfattning att en el- och gasräkningsakut kan vara helt avgörande för att åtskilliga hushåll överhuvudtaget ska kunna klara vintern.

— Man ska kunna delbetala och skjuta upp elräkningarna nu när stödet inte kan utbetalas förrän tidigast i februari, förklarade hon.

Socialdemokraternas ambition att introducera ett vinsttak för elbolagen innebär samtidigt en strävan att implementera ett fattat EU-beslut i frågan.

Anklagelser om löftessvek

Andersson påtalade i sitt lördagstal syrligt att regeringen och SD enligt henne svikit sina utfärdade vallöften rörande:

  • ett högkostnadsskydd den 1 november
  • sänkta drivmedelspriser

samt

  • pausade amorteringskrav.

— Det är uppenbart att man inte tar den här situationen på allvar, kommenterade S-ledaren sina politiska motståndares agerande.