INRIKES Under en pressträff på onsdagen lovade statsminister Magdalena Andersson (S) miljardsatsningar för att hjälpa hushåll med skenande elpriser i vinter.

Under onsdagen kunde Nordfront rapportera om hur Aftonbladet bedyrade att svenska folket ”inte längre behöver ligga sömnlösa” över vinterns elpriser eftersom politikerna ”lovat” att råda bot på situationen,

Nu har också de första formella förslagen kommit från politikerna. Regeringen har under dagen hållit en pressträff där man lovade att 60 miljarder kronor ska öronmärkas för att hjälpa hushåll med elräkningarna i vinter.

— Svenska folket ska känna trygghet i att vi kommer att stötta hushåll och företag, särskilt de som drabbas hårdast, sa statsminister Magdalena Andersson (S) under pressträffen.

Under pressträffen hävdade också statsministern att det inte var politikernas eget fel att energimarknaden är osäker och drabbad av inflation. Istället pekade hon finger på Rysslands president Vladimir Putin och antydde att han på något sätt är ansvarig för elpriserna i Sverige.

— Vi kommer inte att tillåta att Putin håller svenska hushåll och företag som gisslan, dundrade Magdalena Andersson.

Betala först räkningen - få tillbaka pengar "på kort sikt"

Pengarna ska användas till ett ”högkostnadsskydd” som innebär att man först måste betala de höga elräkningarna, sedan ska 30 miljarder av de avgifter som går till Svenska kraftnät ”återföras till hushållen på kort sikt”.

Även företag får ett liknande system, om regeringens förslag går igenom.

— Det är viktigt att företagen som får ta del av högkostnadsskyddet använder det för att sänka sina priser, så det här inte bara leder till högre vinstmarginaler, kommenterade statsministern.

— Det här är ett robust system för hur man år efter år ska kunna få återbäring om det blir fortsätt höga priser, tillade energiminister Khashayar Farmanbar.

Under dagen kom även Sverigedemokraterna med ett förslag för att hjälpa elkonsumenter i vinter, nämligen att sänka elskatten till ett minimum på 0,6 öre per kWh och slopad moms under fyra månader i vinter. Enligt SD skulle detta sänka priset för ett hushåll i villa med drygt 17 000 kronor under den aktuella perioden samtidigt som kostnaden för staten skulle bli fem till tio miljarder kronor.