ENERGIKRISEN Det blir ingen uppstart av Ringhals i slutet av november. Istället måste svenska elkonsumenter vänta till slutet av januari innan Vattenfall får igång Ringhals enda aktiva reaktor.

Kärnkraftverket Ringhals enda aktiva reaktor Ringhals 4 har sedan mitten av augusti stått stilla. Reaktorn stängdes ursprungligen av för årligt underhåll men kunde sedan inte startas upp då man upptäckte att en tryckhållare hade gått sönder.

Tidigare gav Vattenfall besked att Ringhals 4 skulle kunna startas upp i slutet av november, men nu har man fått revidera den tidsplanen, skriver SVT.

— Vi har nu kunnat kartlägga skadan ordentligt och vi behöver specialverktyg för att göra rent samt reservdelar. Därför har vi nu kommit fram till att vi behöver ytterligare tid för reparation, säger Vattenfalls presschef Anna Collin till TT.

Nu förväntas Ringhals 4 stå stilla ända fram till slutet av januari.

Ringhals vd Björn Linde gästade under tisdagen SVT:s Morgonstudion och bedyrade då att man ”gör allt vi kan” för att hitta ett sätt att starta upp kärnkraftverket tidigare än så.