INRIKES Under fredagen höll regeringen en pressträff där man meddelade att man har ”betydande problem med elproduktionen”. För att undvika elavbrott måste svenskar ”spara in på elen”, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

Sverige går mot kallare tider. Samtidigt stängs landets största kärnreaktor, O3 vid Oskarshamns kärnkraftverk, ned i nio dagar för reparation med start ikväll. Kärnreaktion Ringhals 4 är fortfarande nedstängd och enligt det senaste beskedet kommer den inte att komma igång för än i slutet av februari. I helgen går dessutom reaktorn R3 ned på lägre kraft på grund av underhåll.

Av den anledning samlade regeringen under fredagen till en pressträff. Statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver läget som ”relativt akut”.

— Som alla vet har vi ett betydande bekymmer med den svenska elproduktionen just nu, framförallt i södra Sverige. Elsystemet är ansträngt, det märks under vintern, säger statsministern.

Befolkningen behöver nu inte längre bara spara på el för att undvika höga elräkningar. Regeringen ber nu svenskarna att spara på el för att minska risken för bortkoppling av elen.

Enligt energiminister Ebba Bush (KD) räcker det om elanvändningen kan minska med två procent. Som exempel säger Bush att man kan sänka värmen inomhus med en grad eller halvera användandet av varmvatten och flytta elanvändningen från morgon och kväll till andra delar av dygnet.

— Det har påverkan att vi alla hjälps åt att hålla ner elförbrukningen. Var och en måste själv avgöra hur produktionen ser ut. Det är inte så att vi ska ha sjuka och sköra äldre med hög risk för infektion och annat, att det är de som ska behöva frysa. Här måste man som enskild göra bedömningen: vad kan jag göra? Så att vi har el i alla delar av vårat land, sa hon till Aftonbladet efter pressträffen.