ENERGIKRIS Trots att fossila bränslen är bland det mest politiskt inkorrekta som finns fortsätter Karlshamnsverket med sin oljeförbränning. Energibristen och de höga priserna gör det för lönsamt för att låta bli.

För tredje veckan i rad har Karlshamnsverket varit igång med oljeförbränning, skriver Aftonbladet.

— Efter ett underhållsstopp i helgen har anläggningen varit i drift måndag, tisdag och i dag, säger Unipers presschef Torbjörn Larsson till tidningen.

Vanligtvis används oljekraftverket endast som en reservresurs för Svenska kraftnät på vintern när elbehovet ökar. Men de skyhöga elpriserna och energikrisen gör det lönsamt att använda mitt i sommaren.

”Det är så klart inte optimalt att använda fossila bränslen. Men i det korta perspektivet, så fungerar elmarknadens budstege på det viset att den elproduktion med störst klimatavtryck också är den som budas in sist. Om Karlshamnsverket inte hade funnits, hade sannolikt en kolkraftanläggning hos våra grannländer budats in i stället”, skriver kraftverkschefen Henrik Svensson i ett uttalande på Unipers hemsida.

Moderaterna hävdar att det är regeringens energipolitik som ligger bakom att oljeverket eldar cirka 70 000 liter olja i timmen mitt i sommaren.

”Det är faktiskt helt vansinnigt att Sverige behöver elda olja mitt i sommaren. För att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft. För mig är det alldeles uppenbart. Den svenska energipolitiken som S och MP drivit igenom är ett misslyckande, och ett stort svek mot planeten”, skrev Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Facebook i mitten av augusti.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har kallat anklagelserna ”skrattretande” och hävdar att det är marknaden som styr när oljekraftverket är igång och inte politiken.

— Det går inte att lasta någon för detta naturligtvis. Vi har den situation vi har och det beror ju också på omvärldsfaktorer, sa statsministern tidigare i en kommentar till Aftonbladet.

Vanligtvis brukar politikerna dock hävda att Rysslands president Vladimir Putin är ansvarig för energibristen och de höga elpriserna. Detta på grund av det ryska gasbolaget Gazproms problem att leverera naturgas till bland annat Tyskland.