EUROPA Tyskland kunde dra en suck av lättnad på torsdagen. Till skillnad från vad man fruktat började gasen åter att strömma via Nord Stream efter det planerade underhållsarbetet.

Efter det årliga underhållsarbetet på gasledningen Nord Stream har Tyskland försökt förbereda sig på att den ryska gasen ska utebli permanent.

EU-kommissionen har till och med beordrat att medlemsländerna minska sin gaskonsumtion med 15 procent för att förbereda sig på ett permanent ryskt gasstopp som hämnd för de hårda sanktioner som EU pålagt Ryssland. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen använder Ryssland ”gasen som ett vapen” i syfte att ”utpressa oss”.

Men under torsdagen återupptogs leveranserna som planerat, fast med lägre nivåer på grund av tekniska problem med en gaspump som sitter fast i Kanada.

Att gaspumpen är fast i Kanada innebär enligt ryska Gazprom att ledningen endast kan gå på 40 procent av sin kapacitet. Kanada har nyligen gett besked att gaspumpen kan undantas sanktionerna mot Ryssland och återsändas. Men Gazprom hävdar att man fortfarande saknar rätt dokument från Siemens, som tillverkat och reparerat pumpen, för att kunna importera och återinstallera den.

Att gasledningen öppnades enligt plan sänkte naturgaspriserna i Europa med 6,5 procent.