Internationellt storbråk om Gazproms berömda gasturbin
INTERNATIONELLT • Ryska Gazprom hävdar fortfarande att de inte kan ta emot den försvunna gasturbinen som befunnit sig i Kanada för reparation. Gasturbinen befinner sig just nu i Tyskland där Siemens hävdar att Gazprom helt enkelt vägrar ta emot den.
Centrum för det pågående energikaoset i Europa har en gasturbin till den rysk-tyska gasledningen Nord Stream varit. Gasturbinen har befunnit sig i Kanada där den reparerats och sedan fastnat på grund av sanktionerna mot Ryssland.
Tyska och kanadensiska myndigheter har dock arbetat för att återsända den till Ryssland, då Gazprom hävdat att den behövs för att man ska kunna leverera mer än bara 40 procent av Nord Streams kapacitet. Samtidigt har ryska Gazprom hävdat att de saknar tillbörliga dokument för att kunna ta emot den under västs sanktioner.
Just nu befinner den sig hos Siemens i Tyskland, som säger sig vilja sända den vidare men Gazprom framhärdar i att de ännu saknar rätt dokument.
”De nuvarande antiryska sanktionerna är ett hinder för en framgångsrik lösning av reparation- och transportfrågan gällande Siemens gasturbinmotorer till gaskompressorstation i Portovaya, som förser europeiska konsumenter [med gas] via Nord Stream-ledningen”, skriver Gazprom i ett inlägg på Telegram.
Anklagar Gazprom för att ljuga
Siemens hävdar dock att Gazprom ljuger och i ett utspel skriver man att ”allt som kan sägas har redan sagt i denna fråga” och påpekar att Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder nyligen besökte Ryssland för att försöka lösa frågan. ”Det finns inga sanktioner mot turbinen, det är helt enkelt inte sant”, skriver Siemens vidare.
Nu har till och med Kreml gett sig in i diskussionen, trots att man tidigare hävdat att detta är en fråga för Gazprom och Siemens att lösa. President Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov kommenterade saken under torsdagen:
— Gazprom skulle verkligen vilja ta emot turbinen. Det var trots allt inte Gazprom som införde sanktionerna. Men i det här fallet är det viktigt för Gazprom att få juridiska dokument som tydligt visar att turbinen inte ligger under sanktionerna. I det här fallet är bara ord absolut inte nog, säger Peskov.
Gasturbinen skulle rädda elkaoset i Tyskland
I ett nytt utspel attackerar Gazprom också regimerna i Kanada, EU och Storbritannien och menar att dessa själva bär ansvaret för att det är ”omöjligt” för dem att ta emot turbinen.
Sanktionsregimerna i Kanada, EU och Storbritannien och motsägelsefullheten i den nuvarande situationen med de motsägelsefulla avtalsenliga skyldigheterna hos Siemens gör att leveransen av 073-motorn till gaskompressorstation i Portovaya är omöjlig.
Än så länge verkar det alltså som att Europa får nöja sig med att Nord Stream endast levererar naturgas med på 20 procent av sin kapacitet. Värst drabbat är Tyskland där flera städer redan har tvingats spara på energin genom att släcka ned gatubelysningar och stänga av varmvattnet i offentliga byggnader.
Ifall man utgår från tidigare sänkning av kapaciteten bör den berömda gasturbinen – om den installeras – kunna öka på kapaciteten till 80 procent.